Jump to content

Pedikűr kutyák részére

2014. 07. 12. 14:09

A kutyák körme természetes módon kopik, azonban a lakásban tartott ebeknél ez nem mindig megfelelő. De felborulhat az egyensúly, ha betegség vagy anyagcserezavar következtében a szaruképződés fokozódik.Vajon mégis mikor kell a karmot pedikűrözni, pedikűröztetni? Hogyan tudja a gazdi megállapítani a pedikűr sürgősségét?
Ha a standardállásba állított kutyus karma a talajt érinti és már az eb testsúlyát tartja, akkor valóban be kell avatkozni.

Amikor kedvenc házillatunk körmét igyekszünk kurtítatni számos dolgot mérlegelnünk kell. Ha a pénztárcánkat akarjuk kímélni, dönthetünk az otthoni kutya-pedikűr mellett, de ez nem szakértőnek veszélyes művelet lehet, hiszen a karomban vérerek és idegek húzódnak, amelyet ha a gazdi megsért, komoly fájdalmat okozhat kedvencének. Nem beszélve a vérzésről, gyulladásról, fertőzésveszélyről. Ha mégis saját maga kényszerül a karomvágásra, azt csakis kutyája egészségügyi érdekében tegye, és ne azért, mert éppen kedve szottyan hozzá.

Az ember számára használatos körömvágási eszközök az ebek karmainak kurtításához nem használhatók, mert szaruképleteik sokkal keményebbek és vastagabbak. Számukra külön speciális kutyakozmetikai karomvágókkal lehet eltávolítani a nemkívánatos túlnövést. Ezeket az eszközöket állatfelszerelési boltokban lehet beszerezni.

Az otthoni karomvágásnál gondot okozhat a karom színe is, ugyanis a fekete pigmentű köröm esetén nem látszik, hogy hol kezdődnek az idegek, erek, így nagyobb az esélye annak, hogy belevág a gazdi az eleven részbe.
A kutyapedikűr forrásai leginkább a mellső és /vagy hátsó lábakon található ún. farkaskarmok. Ezek a számfeletti ujjak nem érintik a talajt, kopásuk nem biztosított. Bele is akadhat valamibe, ami ha leszakad súlyos vérzést okozhat. Valamint bele nőhet a bőrbe, ami szintén fájdalmas a kutyusnak. Ezekben szükséges az egészségügyi beavatkozás.

Pedikűrre szorul némelyik idősebb egyed is, amelynek mozgásigénye már nem akkora, mint fiatal társaié, és így a természetes karomkopásra is kisebb a lehetőség. Ha az eb mancsa nem megfelelően zárt, vagy ha valamelyik lábujj kifordul és nem merőleges a talajra nő, szintén nehezíti a természetes polírozást.

Egyszóval jobb ezt a beavatkozást szakemberre bízni. A jó hír azonban az, hogy ezt a műveletet csak kevés kutyafajtánál kell rendszeresen elvégezni.

(Fotó:divany.hu/haziallat.hu)