Jump to content

Kisállat temető

2014. 07. 20. 12:01

A háziállat tartása az állat egész életére vonatkozó kötelezettség. Öröm, felelősség. Ritkán esik szó arról, hogy az állat egyszer el fog pusztulni. Ezzel egészen addig nem is szoktak az emberek foglalkozni, míg kedvencüknél fel nem bukkan betegség, vagy amikor az állat koránál fogva bármikor esedékes lehet a pusztulás.

Ha a gazdának vagy a hozzátartozójának van saját kertje, ott is eltemetheti elpusztult kedvencét, azonban figyelembe kell vennie a talajvízszint magasságát. Csak ott lehet elhantolni a tetemet, ahol a talajvíz legalább 1,5 méterrel a felszín alatt van. Fontos az is, hogy a szomszédos ingatlan és a sírhely között legalább 1,5 méteres távolságnak kell lennie, és évente 100 kilogrammnyi állatot lehet eltemetni.

Főleg a városi állattartók számára okozhat gondot kedvencük örök nyugalomra helyezése. Saját kert híján mi is legyen az elpusztult kedvenccel?

A sok együtt töltött év után sok gazda azt szeretné, ha méltó helyen nyugodna a számára oly kedves háziállata. Hazánkban ma már több helyen van állattemető, amelynek igénybe vétele természetesen anyagi vonzattal is jár. Az egyik legismertebb az Alsónémedi határában lévő temető, ahol kutyát, macskát, hörcsögöt, teknőst, vadászgörényt is örök nyugalomra lehet helyezi. Egy macska és egy macska termetéhez hasonló kutya temetése körülbelül harminc ezer forintba kerül. Az összeg magába foglalja a sírhelyet, a koporsót, kopjafát, táblát és a temetői gondozást is.

Egy másik lehetséges mód a hamvasztás. Egyre több cég foglalkozik mobil hamvasztással is, ugyanis az állathamvasztó kis helyen elfér, így teherautón elvégezhető művelet. A költségek is alacsonyabbak, mint az állattemetői szolgáltatás.

A lakótelepeken élőknek okoz gondot kedvencük eltemetése. Sokan kedvencük sétálóhelyén, erdőszélen és külterületen helyezik végső nyugalomra háziállatukat, ami azonban tilos. Ha nem áll rendelkezésre saját kert, a temető és a hamvasztás drága, akkor a tetemet leadhatja a települési gyűjtőhelyen is, amely általában a gyepmesteri telep.

(Fotó:kutyatemeto.hu)