Jump to content

Aranysakál

2014. 08. 12. 09:00

Aranysakál latin nevén Canis aureus. De vajon tudta, hogy a toportyánféreg és a nádi farkas is ugyanezt az állatfajt takarja, csak más elnevezéssel?

A Kárpát-medence őshonos ragadozója ez a kutyaféle, amely az üldözések miatt kihalt néhány évtizedre Magyarországról. Az utóbbi ötven év azonban változásokat mutat populációban és az elterjedési területben is. Az 1990-as évektől egyre nagyobb területen tűnik fel Európában. Hazánkban is az állomány növekedése tapasztalható.

Az aranysakál táplálékát főleg kisemlősök teszik ki, de beszámoltak őzgida, bárány, szarvasmarha borjú zsákmányról is.
Az aranysakál jól alkalmazkodik környezetéhez, és az adottságoknak megfelelően más lehet a tápláléka, az terület- és évszakfüggő.

Az európai vegetáció teljesen megfelelő a sakál számára, ezért is ideális számukra ez az élettér. Alkalmasak a búvóhelyek és a rendelkezésre álló zsákmányállatok, nincs vetélytársa, mivel az összefüggő erdők hiányának, és az üldözésnek köszönhetően a medvék, a farkasok, a hiúzok, mint csúcsragadozók teljesen eltűntek Magyarország területéről.

A hírekben mostanában egyre gyakrabban hallani erről a ragadozóról, de kevés a tényleges adat. A kutatóknak az a feladata, hogy az adatokra támaszkodva és hivatkozva feltérképezzék egy régi-új ragadozó hazai megjelenését. A szakemberek örülnek minden őshonos faj újra megjelenésének, de a gazdálkodók már kevésbé, mert féltik állataikat a ragadozótól.

Az aranysakál és a róka táplálka hasonlít, csak annak megszerzésére más a stratégiájuk. Az aranysakál csapatban vadászik, ami hatékonyabb. Jellemző a sakálra, hogy a lehető legkisebb energia befektetésével szerezze meg zsákmányát.

Nem kell félni a sakáltól, mert kerüli az embert. Nagyon jó hallásának köszönhetően igyekszik kerülni minket.

Az aranysakál részt vesz a dögeltakarításban, a rágcsálók ritkításában és a vaddisznók létszámát is csökkenti. Nincs természetes ellensége, ezért szükség van a sakál tervszerű gazdálkodására. A dögkutak megszüntetésével a folyamatos táplálékforrás is megszűnik.

Napjainkban olyan helyeken feltűnik az aranysakál, ahol eddig egyáltalán nem volt jellemző. Könnyen össze lehet téveszteni egy kóbor kutyával vagy rókával.

(Forrás: richpoi.com)