Jump to content

Kullancs eltávolítása a kutyából – 2. rész

2014. 08. 12. 16:00

Betegségeket okozhatnak a kullancsok, pedig sok állattartó nem veszi ezt komolyan. Tudni kell azt, hogy mik a csípés tünetei, a már meglévő kullancs eltávolításának szabályait, hogyan lehet megelőzni, milyen betegségeket terjesztenek.

Ha sikerült a vérszívót eltávolítani kedvencünk testéből, akkor figyelemmel kell kísérni az állapotát. Nem árt, ha esetleg állatorvosnak is megmutatjuk még akkor is, ha nem észlelünk semmi különöset, ugyanis sokszor mire már a súlyosabb tüneteket tapasztaljuk a négylábún, már késő.

Létezik védőoltás a Lyme-kór ellen, amelyet az állatorvos ad be kedvencünknek évente.
Hazánkban a Babesia elleni védőoltás még nincs forgalomban.

A kullancs begyűjtése megelőzhető. Sokféle készítmény kapható, amelyeket beszerezhetünk állatorvostól, állatpatikából. Létezik az ún. spot-on készítmény, amelyet a kutya nyakára kell cseppenteni, van kullancs elleni nyakörv és spray is. Ezek többsége bolha ellen is alkalmas, ezért amikor kullancs elleni készítményt akarunk venni, győződjünk meg arról, hogy az ellen is hatékony legyen, valamint megfeleljen a kutya korának és méretének is.

A bolha-kullancs nyakörv esetében is nagyon fontos a nyak körméretének megfelelő nagyságút beszerezni, és ügyelni kell arra, hogy folyamatosan az állaton legyen, mert csak így fejti ki leggyorsabban a hatását.

A spray-t az állat egész testére kell fújni, csak a szemet és a fület kell kihagyni. Kistermetű kutyáknál hatásos és gazdaságos.

A cseppentős szer estében a nyaknál lévő szőr közé, a bőrre kell juttatni a. A dobozon feltüntetett ideig képes hatékony védelmet biztosítani.

A kullancsirtó szerek egy része kontaktmérget tartalmaz, amihez szükséges az, hogy a hatóanyag érintkezzen a vérszívóval. Vagyis a kullancsnak egy ideig a kutyán kell ahhoz tartózkodnia, hogy a méreg hatni tudjon. A kullancsirtók másik csoportja úgy hat a kullancs ellen, hogy az élősködő a vérszívással veszi fel a végzetes szert.

Fontos tudni, hogy egyik kullancsmegelőző megoldás sem nyújt 100%-os védelmet, ezért mindig alaposan vizsgáljuk át kutyánkat.

(Forrás: vetnetinfo.com)