Jump to content

Csecsemő és kutya

2014. 08. 17. 09:05

Amikor egy nő várandós lesz, fel van készülve – legjobb esetben -, hogy az egész addigi élete hamarosan változni fog. A kicsi érkezésére fel kell készülni. Hamarosan a baba válik a család középpontjává, de hogyan érinti ez a velük egy háztartásban élő kutyát?

Nagyon sokan túlkapásokba esnek, és az addig velük élő ebtől megszabadulnak, mert gyermekük fog születni. Hajlamosak elfeledni azt, hogy az a kutya mennyi kedvességet, szeretet adott nekik. Ez persze csak az egyik véglet, mert szerencsére nagyon sokan a babavállaláskor sem válnak meg szőrös kedvencüktől.

Az a kutya, amelyik jól van szocializálva, sűrűn voltak gyerekekkel kapcsolatban még akkor is, ha a saját családjában nem volt gyerek, könnyebben elfogadják az új családtagot. Befogadják a falkába az újszülött csecsemőt. Ha ez nem így volt, a várandósság ideje alatt ezt a hiányt pótolni kell, és ideje gyerekekhez szokatni a kutyust.

A kutya nagyon érzékeny és okos állat. Ha a terhesség ideje alatt elhanyagolják, jóval kevesebbet törődnek vele, vagy a más állapot miatt a gazdi nem engedi magához közel úgy, mint azelőtt, féltékenységgel reagálhat.

Való igaz, hogy a kutya számos kórokozó hordozója, de egy családban tartott kutya, amelyik minden oltást megkapott, amelyiket lelkiismeretesen gondoznak, olyan saját bélflórával rendelkezik, amire a családba érkező újszülött könnyen felkészül. Csak gondoljunk bele, hogy kutyától hány gyermek betegedett meg, míg az oviba vagy iskolába járó testvértől hány betegséget elkap?

Természetesen figyelni kell arra a gazdinak, hogy a kutyus ne nyalogathassa a babát, de egy kúszó-mászó baba és kutya állandó együttléte alatt a kicsi nagyobb ellenálló képességre tesz szert. Természetesen ennek feltétele, hogy a kutyus állandó orvosi vizsgálaton esik túl, tiszta, minden oltást megkap.

A baba és kutya közti harmonikus és biztonságos kapcsolat alapja tehát a felkészülés, amit még a baba születése előtt meg kell a gazdinak kezdenie.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: haerdekel.hu)