Jump to content

Kutyafrizbi

2014. 08. 30. 09:00

Míg a kertes házban élő ebek szabadon bejárhatják területüket, addig a városi kutyák mozgástere sokkal behatároltabb. Egy gondos gazda igyekszik kutyája mozgásigényét kielégíteni különböző kutyasportokkal.

Ilyen hasznos és szórakoztató sportág a kutya és a gazda számára is a kutyafrizbi. Az amerikai filmekben sokszor feltűnő képkoca, amikor a parkban frizbit dobálnak a kutyusnak, és lelkesen futnak utána, majd nagyon ügyesen, magasra ugorva elkapják azt.

Hazánkba is természetesen a tengerentúlról érkezett ez a játék, és megkezdte hódítását annyira, ha már világbajnokságokat is rendeznek.
Az a jó ebben a sportban, hogy lényegében csak egy kutyák számra készült frizbi szükséges, és már kezdődhet is a móka, feltéve, hogy van hozzá elegendő hely.

A játék abból áll, hogy a gazdi elhajítja messzire a frizbit és a kutyusnak még a levegőben el kell kapnia, majd a gazdájához vissza kell azt juttatnia. Ahogy nő az eb gyakorlata, egyre ügyesebb akrobatamutatványokra lesz képes.

Világszerte több változata van a kutyás frizbinek, de Magyarországon a távolsági verseny terjedt el. Ez egy 40 méteres pályán történik, amely fel van osztva növekvő pontértékű sávokra. A legtávolabbi sáv a legnagyobb pontértékkel bír. A cél az, hogy egy perc alatt a minél távolabb dobott frizbit a lehető legtöbbször elkapja és visszahozza.

A másik frizbi ág, amit hazai ebek játszanak, a szabadstílus. Ennek lényege, hogy másfél perc alatt, zenei aláfestésseé minél érdekesebb és nehezebb akrobatikus ugrásokat mutasson be a kutyus.

Kiváló időtöltés és játék, amelyben a gazdi és a kutya is jól érzi magát, együtt mozognak. A kutyákra az a jellemző, hogy képesek akár kifulladásig játszani a kutyafrizbit.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://blog.thenewstribune.com)