Jump to content

Amputáció után teljes élet?

2014. 09. 08. 16:05

Vannak olyan helyzetek, amikor az állatorvosnak meg kell győznie a kutya gazdáját arról, hogy egy vagy több végtag amputációjával is élhet teljes életet a szeretett eb.

Egy gazdi ezt soha nem akarja az orvostól az amputáció kifejezést hallani. A szakembernek a hozzáértésén kívül nagy türelemre van szüksége, hogy a gazdival meg tudja beszélni a láb eltávolításának lehetőségét, következményét, valamint megtörtént esetek elmesélésével tudja oldani az ellenérzést.

Amikor egy kutya lába olyan súlyosan roncsolódik, hogy az megfelelő vérellátás nélkül marad, vagy a csontok nagyon nagy felületen fedetlenek maradnak, akkor nincs lehetőség a sérült végtag gyógyítására. Ilyen esetekben indokolttá válik az amputálás, de daganatok terápiájában is ezt a módszert alkalmazzák.

A levágott végtagú állatok sík terepen jól mozognak, szinte teles életet élhetnek. A mellső végtag elvesztése nagyobb gondot okoz egy kutyának, mint a hátsó végtagé. A felkelés, lefekvés az előbbi esetben sokkal nehezebb a kutyusnak.

Egy kutya testsúlya minél kisebb, annál könnyebb az élete, a mozgása végtagjának elvesztése után. Ahogy telnek az évek, az ellenoldali inak, ízületek, izomzatok túlterhelése miatt rosszabbodhat a kutyus mozgása.

Az amputált végtagú kutyus makkegészséges, csak éppen nem 4, hanem 2 vagy 3 lábon áll.

Ha a gazdi nem engedi a láb amputációját, a másik alternatíva csak az állat végleges elaltatása lehet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: noeallatotthon.hu)