Jump to content

Klikker

2014. 09. 19. 09:00

Hallhattuk már azt a kifejezést, hogy klikker. Vajon miről is van szó? A cikkből kiderül.

Egy olyan tanítási eszköz, amellyel könnyebbé lehet tenni a kutya és az ember közötti kommunikációt.
A klikker legyőzi azt a kommunikációs szakadékot, amely két különböző faj esetében fennáll. Ez a kis segédeszköz egyértelműsíti, hogy a tanár mit vár el a tanulótól.

Leginkább kutyák és macskák tanításánál használt kommunikációs eszköz, amelynek segítségével lehetővé válik, hogy a véletlenszerű mozdulatok tudatossá váljanak. Ezzel a kis eszközzel lényegében bármilyen mozdulatsort megtaníthatunk állatainknak. A klikker lényegében berögzíti az állatba a kívánt mozdulatsort.
Nagy előnye a klikkernek, hogy hangja messzire elhallatszik, hangja mindig ugyanaz.

A klikker egy apró hangkeltő eszköz, amely úgy néz ki, mint egy kulcstartó, amelyben egy kis fém lap található. A klikker összenyomásával jellegzetes kattanó hangot bocsát ki.

Amikor először alkalmazzunk állatunknál a klikkert még semmit nem fog számára jelenteni, talán még meg is ijedhet a hangos klikkelés hallatára. Mint tudjuk a kutyák hallása sokkal jobb a miénknél, ezért ne közvetlenül a füle mellett használjuk. A klikkerezéshez szükséges a kutya testméretének megfelelő jutalomfalatok, aminek kellemes illata és íze van, azonban nem túl tápláló, a kutya szeresse azt.

A klikkerezés első legfontosabb lépése, hogy olyan helyen kezdjük el a tanítást, ahol a lehető legkisebb külső inger van, a jutalomfalat pedig legyen mindig kéznél. A kutya mellé állva, klikkerel a kezünkben adjuk ki a jellegzetes kattanó hangot úgy, hogy semmi más mozdulatot nem végzünk közben, majd kis szünetet tartva adjunk a kutyusnak jutalomfalatkát. Fontos, hogy csak a klikkelés után kapjon falatkát az eb, valamint a klikkeléshez ne tartozzon semmilyen más mozdulat. A kutyák ugyanis olyan jó megfigyelők, hogy ha valami plusz mozdulat mégis társul a hanghoz, akkor összeköti a rossz mozdulatot a klikkeléssel. A gyakorlatot legalább 20 alkalommal ismételjük meg, majd pár óra elteltével megint megcsinálhatjuk a gyakorlatot.

Lényegében klikk, pici szünet és jutalomfalat adása. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a kutyus egyre intenzívebben reagál a hangra, pár nap gyakorlás után pedig már alapdolgok tanítását is el lehet kezdeni.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: waltham.com)