Jump to content

Vaú, ez fontos!

2014. 09. 28. 09:05

Azt tudjuk, hogy a kutyák ugatással kommunikálnak, azonban most igazolódott, hogy annál is több. Ezt az ELTE Etológiai Tanszékének kutatócsoportja bebizonyította.

Egy több mint tíze folyó kutatásba illeszkedik bele a mostani vizsgálati munka, amelynek célja az volt, hogy minél jobban megismerjék a kutya akusztikus jelzéseit.

A vizsgálat eredményei bebizonyították, hogy az ugatás a kutya legfőbb hangadási formája, amely során érvényre tudja juttatni véleményét, hangulatát. A kutya gazdája is képes felismerni, hogy milyen kontextusban ad hangot kutyája, el tudja dönteni kedvence hangulatát is.

Az ELTE Etológiai Tanszékének munkatársai olyan egyedülálló kutatási eredményeket tudtak kimutatni, mint például azt is, hogy az ugatás a többi kutya számára is fontos információt közöl, hiszen különbséget tudnak tenni más kutyák különféle helyzetekben kiadott hangadásai között. Régebben ugyanis úgy vélték, hogy ez a fajta hangadás nem tartalmaz különösebb információt, inkább csak a kutya izgatottságát mutatja.

Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy egy kutya viselkedésére mindig hat a másik kutya ugatásának kontextusa, és függ attól is, hogy a hangot hallató kutyát ismeri-e vagy sem.

Az új információk fontosak biológiai-etológiai szempontból is, de amiatt is, hogy a szomszédok idegeit borzoló ugatást megértsük és kezelni tudjuk.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: blogs.scientificamerican.com)