Jump to content

Bélférgesség

2014. 09. 30. 09:00

Bélférgesség ellen a kutyusoknak háromhavonta féreghajtót kellene kapniuk, ugyanis amellett, hogy a kutyák egészségét veszélyezteti, ugyanúgy az emberekét is.

A hazai kutyatartók nagy százaléka nem tartja be azt, hogy negyedévente féreghajtót adasson kutyájának, így aztán már sok esetben már magzati korban, vagy kölyökkutyák esetében szoptatás során megfertőződnek a kutyusok. Vagyis az egész alom a bélféreg hordozójává válik. A férgek könnyen átjutnak más kutyákra, sőt az emberekre is.

Habár nem tudnak teljesen kifejlődni az emberben, a gyerekekben a férgek, de lárva állapotukban, a testben vándorolva komoly problémákat tudnak okozni. Különösen a gyerekekre igaz ez, akik előszeretettel ölelgetik a kutyákat, aki folyamatosan ürítik szervezetükből a petéket, és a tisztálkodásuk során a szőrben is megtelepednek azok. Egy bohókás kiskutya és egy gyermek találkozása pedig szinte biztos, hogy játékba és ölelgetésbe, simogatásba torkollik.

A bélférgességet emberekben főleg a gyerekeknél figyelték meg. Ez a kórokozó leginkább a tüdőben, agyban és a szemben okozhat elváltozásokat.

Vegyük komolyan, hiszen van megoldás. A féregtelenítés nem jár nagy költségekkel. Jó lenne tudatosítani a kutyusok gazdijaiban, hogy nem csak az évi egyszeri oltással egyidejűleg kell a bélférgeket kiűzni, hanem legalább háromhavonta szükséges lenne.

Fontos tudni, hogy egyes bélférgeket a bolhák is terjeszthetik. Emiatt célszerű kombinálni a bolhairtást és a féreghajtást.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nosamisleschiens.fr)