Jump to content

Ivartalanítási akció Békéscsabán

2014. 10. 21. 16:05

Az országban még mindig nagy problémát jelent az, hogy a gazdák nem szánnak plusz költséget arra, hogy kutyáikat ivartalanítsák. A könnyebb és kegyetlenebb megoldást választják sokan, vagyis kirakják a kutyát.

Békés megyében is gondot okoz ez. Még a megyeszékhelyen, Békéscsabán is sok az utcára került állat. Kutyák kerülnek menhelyre, vagy gyepmesteri telepre, ahol egy ideig várják a gazdi feltűnését, de ha ez nem történik meg, akkor elaltatják az állatokat.

Egy alapítvány nagyot gondolt azonban és ivartalanítási akcióba kezdett. A 102 Kiállat Alapítvány ugyanis megnyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás 2013 pályázatát. Ennek keretén belül száz nőstény kutyát ivartalanítottak. A több mint kétszázan pályázók közül hatvanhat nyertes volt. Olyan gazdákat igyekeztek segíteni, akiknek anyagi gondot jelentett volna saját költségén ivartalaníttatni állatait.

Egy idős rokkantnyugdíjas gazdálkodó tanyán él, állatokat tart. Két kutyája nőstény, így számára rendkívül jó lehetőség volt az ivartalanítási pályázat. Tanyája körül sok a kóbor eb, amelyek emberekre támadnak, bejárnak az ingatlanokra és kárt tesznek. A gazdálkodó két nőstény kutyájának ivartalanításával a túlszaporodás esélye megszűnt.

A pályázat nyerteseinek kutyái az ivartalanításon kívül megkapják az esetleg még hiányzó mikrochipet. A tapasztalat ugyanis az, hogy bár kötelező minden négy hónapnál idősebb kutyának a chip 2013. január 1-je óta, a kutyák felében nincs.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: szegedma.hu)