Jump to content

A kutyák fogápolása

2014. 10. 25. 09:00

A kutyák szájának funkciója nagyon hasonlít az ember kezéhez, hiszen használja evéshez is, de tárgyak megfogásához is. Ehhez persze erős és egészséges fogakra van szükség.

Az előgyártott kutyaeledelek következtében kutyáink kevesebbet rágnak, pedig a fogfelszín tisztulásához nélkülözhetetlen a rágás. Azonban nem a csont a megoldás.

A vadon élő állatok tudják mi szükséges szervezetüknek. Azonban a lakásban tartott állatok velünk élnek, mi határozzuk meg, hogy mit egyenek. Ezzel elnyomjuk azt a táplálékválogató ösztönüket, aminek köszönhetően megjelenhetnek a különböző száj- és fogbetegségek.

A fogak öntisztulásának még a jó minőségű, megfelelő vitamin- és energiatartalmú eledel sem elégséges. Ha a kutya nem rág eleget, a fogai sem tisztulnak megfelelően, hiszen a rágás a fogmosást is kiváltja. A lerakódott lepedékből fogkő képződik, amelyen baktériumok telepednek meg, és számos kellemetlenséget okozhat: büdös szájszag, fogínygyulladás, fogak lazulása, fogmedergyulladás, drasztikus esetben a fog kihullása.

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is más betegségek kialakulásának okozója lehet a fertőzött szájüreg.
Hogy mit tehetünk? Arról kell gondoskodnunk, hogy kedvencünknek legyen mindig mit rágnia, de az ne csont legyen, mert nemhogy jót tennénk, hanem még ártunk is vele. Vannak olyan száraztápok, olyan étrendkiegészítők, amelyek olyan keményre vannak sütve, hogy azokat muszáj a kutyának megrágnia. Pontosan ez a cél. Minél többet rágjon, hogy evés közben is tisztuljanak fogai.

Ezen kívül segíteni lehet állatunk fogainak tisztulását kutyafogkefével és fogkrém használatával. ha már kölyökkorban elkezdjük alkalmazni, akkor hamar hosszá szokik a kutyus, természetessé válik számára a folyamat. A fogváltás után kell elkezdeni, vagyis kb. 7-8 hónapos állatnál, és arra is figyelni kell, hogy nem szabad túl erősen dörzsölni. Amelyik kutyusnak beteg, gyulladt foga vagy ínye van, nem szabad fogat mosni, hanem orvosi ellátásban kell részesíteni.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dognotebook.com)