Jump to content

Óraátállítás hatása az állatokra

2014. 10. 27. 09:05

Minden év októberében eljön az a nap, amit szinte senki sem vár, még akkor sem, ha egy órával tovább alhatunk. Ez az őszi óraátállítás napja. Idén 2014. október 26-án vasárnap hajnali három órakor kell az órát egy órával visszaállítani. Hatással van az emberi szervezetre, de ugyanúgy az állatokéra is.

Életünket befolyásolja a napszakok változása, hiszen míg nappal aktívak vagyunk, éjjel alszunk. Ha tartósan fényben élnénk, ez a ritmus akkor is megmaradna, ez az ún. endogén ritmus, azaz belső ritmus.
Az állatok ugyanúgy rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, hiszen a Nap alapján tájékozódnak.

Ha kutyánknak kialakult a napirendje, akkor szinte percről, percre tudja, mi után mi következik. Ez jól is működik egészen az óraátállításig, hiszen az eddig rugalmasan zajló napi feladatok rendje felborul, és nem érti, hogy a gazdi miért késlekedik az étellel, a sétával. Miért heverészik az ágyban, mikor ebben az időpontban már sétálni szoktak?

Valljuk be, jogos a kutya részéről a felháborodás, hiszen az óraátállításról nem ő tehet, nem is érti. Adjunk neki pár napot, akár hetet, hogy erre át tudjon állni. Ne restelljünk az átállítás után is kicsit korábban felkeni, hogy kedvencünknek enni adjunk, mozogjunk vele. Fokozatosan szokassuk át őket az új időszámításhoz.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: szegedma.hu)