Jump to content

Szívférgesség

2014. 10. 29. 09:05

Kutyákban és macskákban többféle parazita is előfordul. A szívférgességet okozó Dirofilaria immintis Spanyolországból és Franciaországból került az USA-ba, majd Európába.

Régebben szívférgességet csak a külföldről behozott kutyákban lehetett kimutatni, mára azonban egyre nő a szívférgességgel diagnosztizált ebek száma. Ezt a betegséget a szúnyogok terjesztik. Minden kutya védtelen, de idősebb egyedeknél, szabadban tartott, vízparton és erdőben sétáltatott állatoknál még nagyobb az előfordulás veszélye.

A szívféreg egy fehér színű fonalféreg, amely akár a 20-30 centi hosszúságot is elérheti. Képes megfertőzni az embert is.

A féreg újszülöttei, a mikrofíláriák a fertőzött állat vérében keringenek, szabad szemmel nem is láthatóak. A vérszívás következtében kerül a szúnyog szervezetébe, majd vedlések után a szúnyog szájszervébe vándorol a már fertőző szívféreg. Az ilyen szúnyog egy vérszívás következtében a kutya bőr alatti kötőszövetébe kerül a féreg, ahol újból többször vedlik és még nem kifejlett állapotban a tüdő és a szív felé veszi az irányt. Itt érik kifejletté és meg is kezdi a szaporodást, aminek következménye az lesz, hogy az állat vérében mikrifíláriák alakulnak ki.

A betegség lappangási ideje 6-9 hónap. A szúnyogokban található mikrofiláriák fejlődéséhez 14 fok külső hőmérsékletre van szükség. Az ez alatti hőmérsékletben képesek felfüggeszteni fejlődésüket, és akkor folytatják azt, ha megfelelő lesz a hőmérséklet. Egy kutya akár 5 évig is képes mikrofiláriát termelni, amelyek több mint 2 évig életképesek.

A szívférgesség sokáig rejtve marad. Függ a kutya aktivitásától, a férgek számától, a fertőzés idejétől. Ami biztos, hogy betegséget fog okozni.

A betegség legjellegzetesebb tünete a köhögés, ami egyre fokozódik, majd a légzés is egyre nehezebbé válik. Az azelőtt aktív kutyát hirtelen megviseli még a kis mozgás is, hamar elfárad, köhög. Az aktív kutyáknál ezek a tünetek még intenzívebben jelentkeznek.

Állatorvosi vizsgálat során még több tünet is kimutatható: megnagyobbodott máj, légzési zörej, szapora szívverés.
Nincs teljesen megbízható eljárás arra, hogy a szívférgességet kimutassák, de a tünetek megjelenése után laboratóriumi vizsgálattal igazolni tudják.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyabarat.hu)