Jump to content

Ijedtében elalszik

2014. 10. 30. 16:00

Egy vidám társaságban, a szórakozás kellős közepén valaki hirtelen elalszik, összeesik az ernyedtségtől. El tudod ezt képzelni? Ez a narkolepszia.

Ez az alvászavar nem csak embereket kínoz, hanem más állatoknál is előfordul. Ez egy olyan genetikus eltérés, amely alvásrohamokkal jár. Érzelmi hatások következtében hirtelen elernyednek az izmok, és az illető aludni kezd. A narkolepsziás állapot általában pár percig tart, majd magától felébred. Előfordul, hogy bár felébredt a rohamból, de mozdulni még nem tud.

Ez a betegséget először olyan kutyák esetében figyelték meg, amelyek szaporodása belterjes volt. Egy történet szerint egy kutyát olyan helyre vittek el gazdái, ahol azelőtt még sosem járt. Amikor finom falatokkal kínálták, váratlanul összeesett és nem is tudták felébreszteni. Magától kelt fel percekkel később.

A brit Mable is egy narkolepsziában szenvedő kutyus. Összecsuklik és alszik akkor is, ha jön a postás, de akkor is, ha más kutyákkal játszik, kergetőzik. Több orvosi vizsgálat után derült csak ki, hogy mi is a baja. A gazdája igyekszik megóvni a zajoktól. Ennyi amit tehet ugyanis érte. Mindentől ugyanis nem lehet megóvni. A kutya rohamai kb. 20 másodpercesek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nepszava.com)