Jump to content

Kutyaepilepszia

2014. 11. 01. 09:00

Hallottunk már az epilepsziáról, ami rángatózással, öntudatvesztéssel, szájhabzással jár. A kutyák között ugyanúgy létezik ez a betegség.

A legváratlanabb helyzetekben összeseik a kutya és epilepsziás rohamában rángatózik, zihál, ami nagyon ijesztő. Pár másodpercen belül pedig mintha minden rendben lenne az állatnál. Ha még először láttad ilyen állapotban kutyádat, minél hamarabb vidd el állatorvoshoz, aki meg tudja erősíteni vagy cáfolni, hogy epilepsziáról van-e szó vagy sem, ráadásul el tud látni hasznos tanácsokkal, hogy ha valóban erről a betegségről van szó, hogyan segíthetsz hűséges társadnak.

Megkülönböztetünk elsődleges epilepsziát, aminek genetikai oka van, és már a kutya első 5 évében jelentkezik. A másik fajta epilepszia az, ami valami miatt alakul ki: fejsérülés, agydaganat, vérszegénység, cukorhiány, májbetegség, toxikus anyagok.
Vannak bizonyos előjelei a rohamnak. Ilyen például az is, ha a kutya nem találja a helyét, nyugtalanul viselkedik, remeg. A következő már az, amikor felnyüszít és öntudatlanul összeesik, majd rángatózni kezd, szája habzik, fogait csattogtatja. A roham végén lassan megnyugszik az állat, majd sokat eszik, iszik. Mozgása bizonytalan, de később rendeződik.

Mit tehetünk mi gazdik, ha epilepsziás a kutyánk? A legfontosabb az, hogy a roham bekövetkeztekor minden veszélyes tárgyat eltávolítunk a kutya közeléből. Bár simogatással nem lehet a rohamot megszüntetni, egyes szakemberek szerint a görcs időtartamát képes lecsökkenteni. Nagyon fontos, hogy jegyezzük fel a görcs időpontját és hogy meddig tartott.

Megkülönböztetünk ismert és nem ismert okú epilepsziát. A nem ismert okú epilepsziát jól lehet gyógykezelni, de a ritkán jelentkező rohamnál csak akkor kell gyógykezelést alkalmazni, ha az életveszélyes. A gyakrabban jelentkező rohamokkal jelentkező epilepsziát már kezelni szokták, mert oxigénhiány és az agy felmelegedése károsodást okozhat az állatnál.

Egy teljes kivizsgálással megállapítható a betegség, majd be kell állítani a gyógyszeradagot. Attól kezdve pedig tartani szükséges az állatorvos által javasoltakat. Nem szabad a kezelést abbahagyni (hacsak nem az orvos írta elő), mert komoly romlást okozhat a kutya állapotában. Ha gyógyszerrel kell egy kutyus epilepsziáját kezelni, akkor nagy valószínűséggel egész élete során szednie kell majd a gyógyszert és rendszeres állatorvosi vizsgálat szükséges.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kisallatneurologia.hu)