Jump to content

Angol buldog

2014. 11. 13. 09:05

Az angol buldog, vagy más néven brit buldog, de nem azonos az amerikai és francia buldoggal. Nyugodt, gyermekszerető négylábú társ.

A középkori Angliában élt az angol buldog őse, a 16-17. században tenyésztették ki más kutyák keresztezésével, munkakutyaként alkalmazták birkák őrzésére és terelésére, majd erre a szerepére már nem volt igény és háziasították.

Teste zömök, izmos. Nagy, kerek feje van, fülei lelógnak. A háta is izmos és széles, mellkasa nagy, mély. Rövidebbek a mellső lábai, mint a hátsók. Sűrű szőre rövid, puha, testhez simuló. Az angol buldog marmagassága 31-36 cm. A kanok 25 kg súlyúak, a szukák 23 kg. 7-9 évig él.

Ez a nyugodt kutyus igazán jó őrző, megbízható, értelmes és ügyes. Imádja a gyerekeket. Azért mert nyugodt, bátor és harcias is tud lenni, ha kell. Vidám hangulatú és lelkes. A környezetében lévő hangulatra is nagyon érzékenyen reagál. Szeret a család közelében lenni. Általában más kutyákkal és állatokkal is jól kijön, nem könnyű a sodrából sem kihozni.

Ez a kutyafajta jól tanítható, mert érzékenyen reagál gazdája szavára, hangulatára. Könnyű engedelmességre bírni. Fontos az állandó következetesség, és arra is figyelni kell, hogy az utasítások egyértelműek legyenek. Nagyon szeretnek gazdájuk kedvébe járni. Hiába értelmes és könnyen tanul, mégsem alkalmas a kutyás sportokra a masszív testalkata miatt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: thedog.hu)