Jump to content

Mikrochip

2014. 11. 14. 16:00

2010. július 1-jén lépett életbe az Állatvédelmi Törvény 41/2010 (II. 26.) része, amely szabályozza, hogy az eladni, örökbe adni, ajándékozni szándékozó kutyát csak úgy lehet, ha mikrochippel van ellátva. Mik ennek a feltételei? Hogyan működik?

A mikrochipek szabványa az ISO 11784. A chip célja nem más, minthogy kedvenceink azonosítva legyenek. A beültetést kutyánként 3500 Ft-ban maximalizálta a törvény. Ez minden kutyatulajdonosra vonatkozik, de ugyanígy az állatmenhelyekre és a gyepmesteri telepekre is.

Azt az ebet nem kell ellátni chippel, amelyik a jelenlegi gazdájánál marad, valamint azokat a kölyköket, amelyek az anyaállat mellett fognak maradni.

A chip egy picike eszköz, akkor mint egy rizsszem, amelyben egy antenna és egy mikrochip található. Ahhoz hogy működjön, nem kell semmilyen áramforrás, nem okoz allergiát az állatnál és gyakorlatilag nem tud meghibásodni mozgó alkatrész híján. A kutya nyakának bal oldalába szokták beültetni. Maga a beültetés egy 2 perces művelet, amelyet egy speciális fecskendővel helyeznek be az állatba. Ezt csak állatorvos végeztheti.

15 jegyű számsort tartalmazhat, amelyet a leolvasó jeleire válaszolva leolvasható az. Az egyedi 15 számjegyhez hozzárendelik a tulajdonos adatait, amelyet egy adatbázisban tárolnak. Ez az adatbázis bárki számára elérhető, de csak az állat neve és fajtája jelenik meg.

Ha egy regisztrált kutya elvész, akkor az állatorvosnak kell ebbe az adatbázisba felvezetni ezt ingyen.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: brainserver.net)