Jump to content

Az állatok is szívnak

2014. 11. 18. 16:05

Nem csak az aktívan dohányzó emberekre van káros hatással a cigaretta, hanem a passzív dohányos embertársaikra, sőt még a körülöttük élő házi kedvencekre is.

Sok állattartó nem is veszi figyelembe, hogy a magának ártó életmódja kihatással van négylábú kedvencére is.

Bár vannak már okosgyógyszerek, amelyek hatékonyak a légúti megbetegedések ellen, de ez az állatok esetében nem alkalmazható.

Az amerikai állatvédő szervezet, az ASPCA ma már ezt a területet is vizsgálta, és arra a következtetésre jutottak, hogy a passzív dohányzás ugyanúgy veszélyes az állatok számára is. A nikotin károsítja a dohányzó ember környezetében élő állatok idegrendszerét, rákkeltő hatású is.

Ha valami az ember számára rossz, akkor az nagy valószínűséggel a velünk élő állatoknak sem túl jó. Gondoljunk csak abba bele, hogy a cigi füstjének ártó molekulái belekerülnek az állat bundájába. A macskák kimondottan sokat tisztogatják nyelvükkel szőrüket, így a cigaretta veszélyes anyagai akadálytalanul a szervezetébe jutnak.

Megállapították, hogy a limfóma kialakulásának esélye sokkal nagyobb azoknál az állatoknál, amelyeknek gazdája az állat közelében dohányzik nap, mint nap.

A kutyusok legalább ekkora veszélyben vannak. legnagyobb veszélyt számukra az orrban kialakuló rákos daganat jelentheti, amely főleg a hosszú orrú ebekre jellemző.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: jsonline.com)