Jump to content

Kutyaorr

2014. 12. 01. 16:05

A kutyák szaglása sokkal jobb, mint az emberé. Ezt kihasználva, egyes kutyákat már arra tanítanak, hogyan szimatolhatja ki az embereknél a daganatos megbetegedést.

Daisy is egy ilyen különleges képességgel bíró kutyus, akit gazdája már kiskorától arra képez, hogy kiszagolja a daganatokat. Már több mint 500 embernél szagolta ki a daganatot, így a korai felismerés segítette őket a gyógyulásban.

A labrador fajtájú kutyus annyira jól végezte dolgát, hogy saját gazdájánál is kiszagolta a betegséget. A kutya azokat a jeleket adta gazdájának, amelyekkel a betegséget kell jeleznie, de a gazdi először nem értette. Megváltozott a kutyája viselkedése egyik napról a másikra. A kutyus állandóan a mellkasára helyezte a mancsát és fejével is odabökött, de a nő nem értette ezt a viselkedést. Bár jobban odafigyelt magára, de még akkor sem állt össze a kép, hogy Daisy mit akart jelezni. Pát héttel később azonban egy aprócska csomót érzett a mellében, amivel azonnal doktorhoz fordult. A vizsgálat eredménye kezdődő mellrák volt.

A kutya korai előrejelzésének köszönhetően a nőt még akkor megoperálták, amikor éppen csak elkezdődött nála a szörnyű kór.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: telegraph.co.uk)