Jump to content

Délorosz juhászkutya

2014. 12. 04. 16:05

A délorosz juhászkutya komoly megjelenésű, hatalmaskodó és karakteres kutya. Ez a nagytestű kutyus a gyerekek igazi barátja, gazdájához kimondottan hűséges. Kiváló őrző-védő kutya.

Ez az izmos, erős testalkatú kutya mérsékelten vastag csontozattal rendelkezik. Mellkasa mély, felhúzott és elég széles, háta vízszintes és erős. Lábai egyenesek, mancsai oválisak, farka hosszú, de a háta fölé emelve tartja. Feje megnyúlt, homloka széles, fülei kicsik és lógóak. Ferdén álló szemei ovális alakúak. Szőrzete 10-20 cm hosszúságú, jól alkalmazkodott az időjáráshoz. A durvább fedőszőrzet alatt sűrű aljszőrzet található. Fehér, szürkés, krémszínű lehet a bundája. A kanok marmagassága 65 cm, a szukák marmagassága 62 cm, súlyuk 50-75 kg lehet. 9-11 évig élnek.

A délorosz juhászkutya karakteres, komoly, önmagával szemben is szigorú. Emellett nagyon figyelmes és bátor, értelmes, független. Nyugodt és higgadt állat, de amikor a helyzet úgy kívánja, akkor villámgyorsan reagál.
Jó tulajdonsága, hogy keveset ugat. Szeret a szabadban lenni, nem kedveli a bezártságot. Egy másik nagyon jó és fontos tulajdonsága, hogy gazdájához hűséges. Annyira, hogy új gazdáját és környezetét csak nagyon nehezen szokja meg. Más háziállattal jól megfér akkor, ha már kölyökkorában hozzá van szokva a társaságukhoz. Azokkal az emberekkel is jól kijön, akik a családban sűrűn megfordulnak.

A természetes tekintélyű gazda és kutyája jól boldogul egymással, azonban ez a fajta nem viseli jól a következetlen és/vagy kezdő gazdit. Tanításakor fontos a kölcsönös tisztelet, az igazságosság és a következetesség. Ha rossz kezek közé kerül, hajlamos a hatalmaskodásra.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gallery.site.hu)