Jump to content

Egymásra hatás

2014. 12. 06. 09:00

A szerelem kémiájáról szoktak beszélni, de vajon van-e kémiája a kutya-ember kapcsolatnak is?

Úgynevezett neuromodulátorok befolyásolják agyunkban azokat a viselkedéseket, amelyek mindenféle társas kapcsolatainkban megnyilvánulnak. A neuromodulátorok közül az egyik a kötődésért felelős hormon, ami nem más, mint az oxitocin.

Manapság a kutatások középpontjává vált ez a hormon és állatfajokon vizsgálják a központi idegrendszer által termelt, 9 aminosavból álló oxitocint. Valószínűleg szerepe van az ingerek idegrendszeri feldolgozásában és rámutattak arra, hogy szerepe van a társas viselkedésben és együttműködésben is.
Az oxitocin hatása az embernél sem csak az anya-gyermek kötődésben és a szerelem érzésében jelentkezik, hanem más dimenziókban is.

Az emberek sokszor önzetlenül adakoznak olyan célokra, amelyekből semmi hasznuk nem származik aztán, miért? Ez is vizsgálati terepe a viselkedéskutatóknak.

A kutyák kifinomult társas érzékenységük miatt kimondottan alkalmasak ilyenfajta vizsgálatok elvégzésére, ráadásul választ kaphatunk az emberré válás folyamatára és a kutya háziasítására is.
Kiderült, hogy amikor az ember a kutyát simogatja és szemkontaktust létesítenek, mindkét félben oxitocintermelés zajlik le. Ez lehetett a kutya háziasításának egyik kulcslépése is.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: egykutya.blog.hu)