Jump to content

A kutya szeme, látása

2014. 12. 09. 09:00

Az emberek látásánál sokkal jobb a kutyáé. Hogy miért? Erre keressük a magyarázatot.

A retinában fényérzékeny cellák vannek, ezek a csap és a pálcika. A kutyák szemében azonban a cellák 95%-a pálcika típusú, amely nagyon fényérzékeny. Emiatt látnak jobban a kutyák négyszer jobban, mint mi emberek. A pálcikák a fekete és a fehér színeket érzékelik, a csapok pedig a többi színt. Mivel a kutyák retinájában a cellák 95%-a pálcika, így leginkább a fekete és fehér színeket érzékelik, meg még a szürke árnyalatokat. Mivel azonban kis százalékban csapok is vannak a retinájukban, ezért más színek árnyalatait is érzékelik, de azokat jóval kevésbé.

A tudósok úgy vélik, hogy a laposabb pofájú kutyafajták mélységérzékelése jobb, mint azoknak, amelyeknek hosszú a pofájuk. Ez a szemük elhelyezkedéséből adódik. Azonban a hosszú orrú kutyusoknak szélesebb a látómezeje, szintén a szemek pozíciójának köszönhetően.

A legtöbb kutya látómezeje sokkal szélesebb, mint az emberé, ráadásul a távoli mozgásérzékelésük is olyan jó, hogy akár a 800 méterre lévő mozgó tárgyat is képesek érzékelni. Emiatt is használták és használják a kutyákat vadászatokon.

A mozdulatlan tárgyak észlelésében már nem jeleskednek ennyire.

Ahogy a kutyák öregszenek, romolhat a látásuk, amelyet jelezhet a ködös, homályos szem. Ennek az lehet az oka, hogy a retina egyes rétegei megvastagodnak, amely a fénytörést módosítja, de a hályog is okozhatja a homályosságot.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: caninest.com)