Jump to content

Családcentrikus kutyus

2015. 01. 14. 09:00

Sok kutya kimondottan szereti az embereket, sőt a gyerekeket is. Lessieként emlegetik a skót juhász fajtát, amelyik szintén családcentrikus kutyus.

Ahol fontos a házőrzés és az, hogy a család aprajával és nagyjával is kijöjjön egy kutya, akkor kiváló választás a skót juhász. Ez a fajta nagyon kötődik a családhoz, a gazdájához és védelmezi. A gyerekekre pedig kimondottan figyel és a játék sem áll távol tőle. Arra azért figyelni kell, hogy ha idegen, másik gyermek kerül a közelbe és veszekedésre kerül a sor, akkor a kutya védelmezően léphet fel az idegen gyermekkel szemben. A hirtelen mozdulatra is reagálhat rosszul.

A skót juhász természetesen Skóciából származik. Régen az emberek legfőbb segítsége volt, mert kiváló nyájterelő. Az idő folyamán szőrzete sűrűbb, áthatolhatatlanabb lett. A felső és hosszabb szálakból áll, míg az alsó réteg selymes és tömött. Habár úgy tűnik, hogy nagyon kényes a skót juhász szőre, annyira nem igaz. Elég heti egyszer gondosan átfésülni.

Standard színei a coboyszín fehérrel, a tricilor és a blue-merle, de az amerikai standard elismeri még a white változatot is. A középméretű skót juhász kanjai 56-61 cm marmagasságúak, a szukák pedig 51-56 cm marmagasságúak.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyfajtak.hu)