Jump to content

A hagyma meg el van hagyva

2015. 02. 11. 16:05

A kutyusok közül némelyik képes szinte bármit megenni, ráadásul ezt addig teszi, amíg a táljában van étel. Vannak olyan étkek, amelyek tiltólistán szerepelnek. A hagyma is ilyen.


Az emberek számára készült ételek szerves része a hagyma, de a kedvencünk számára ez akár halálos is lehet, ugyanis olyan mérgező vegyületeket tartalmaz.

Tudatos és felelősségteljes állattartóként meg kell fontolnunk, hogy milyen falatokkal kínáljuk kutyáinkat. A pizzák, a hamburger, a fűszerek, a chips és egyéb más élelmiszerek is tartalmazhatnak hagymát. Ha nem is direkt hagymát adunk négylábúnknak, mégis közvetve tartalmazhat azt.

A vöröshagyma, a snidling, a póréhagyma, a fokhagyma mind finomabbá teszik ételeinket. Ami az aromát adja, az a tioszulfát nevezetű vegyület, és éppen ez lehet a kutyák számára végzetes. A kutyusok gyomrában nincs meg az az enzim, amely ezt le tudná bontani, így felhalmozódik szervezetükben, amely mérgezést okoz. Vérszegénység és más, komoly problémák okozóját. A kutya méretétől és súlyától függ, hogy a mérgezés mikor jelentkezik a szervezetében. Van egy olyan téves feltételezés, hogy a nyers hagyma fogyasztása nem okoz kárt a kutyánál.

A hagymamérgezés tünete lehet a kedvtelenség, a sötét színű vizelet, hasmenés és/vagy hányás, étvágytalanság, nehéz légzés, szapora szívverés, sápadt íny. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, irány az állatorvos.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: petattack.com)