Jump to content

Leopárdkutya

2015. 05. 18. 16:00

Ez a népszerű amerikai kutyafajta a Louisiana állambeli Catahoula egyházkerületben volt népszerű. Nevének eredete is ide vezethető vissza.


A Catahoulai leopárdkutya termete nagy. Izmos, de karcsú kutya. Feje elég nagy, szemei sötétbarnák, fülei lelógóak. Lábai egyenesek és hosszúak. Farkát emelve hordja. Szőre rövid, kékesszürke, amelyen vörös vagy sárgás foltok találhatók.

Marmagassága kan esetében 56-64 cm, míg szuka esetében 51-58 cm lehet. Súlya kb. 23-26 kg. Várhatóan 12-14 évig él.

Határozott, gyors és erős kutyus, emellett azonban nagyon hűséges és intelligens társa az embernek. Nagyon odaadó, állandóan a gazdája kedvébe akar járni. Szeretetre méltó eb, amelyik könnyen nevelhető.

Mivel gyakorlott gazdit igényel, ezért első kutyások ne ebben a fajtában gondolkodjanak. Kis korában el kell kezdeni a szocializációt. Nem viseli jól a tétlenséget, állandóan tettre kész. Nem a lakásban való tartásra tenyésztették ki, ami meglepő, hogy imád fára mászni. Hazájában vaddisznó hajtására használták és szarvasmarha terelésére. Igazi őrző-védő kutyus.

Tartása nem igényel különösebb odafigyelést. Etethetjük házi koszttal és táppal is. Mivel rövid a szőre, így azt sem nehéz kezelni. Csak vedlés idején szükséges néha a bundáját kifésülni. Nagy mozgásigénye miatt sem ajánlott lakásban tartani. Ahhoz, hogy kellően le legyen fárasztva, érdemes kipróbálni a különféle kutyás sportokat.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: citydogs.hu)