Jump to content

Basenji

2015. 05. 21. 17:00

Sokaknak jelent problémát a hangos, ugatós kutya. Mind a gazdinak, mind pedig a szomszédoknak kellemetlen, ha állandó kutyaugatást kell hallgatnia. Ez a kutya tetszeni fog.

 

A basenji Afrikából származó vadászkutya, amelyik kistermetű. Jellegzetessége, hogy nem tud ugatni.

Már az ókori Egyiptom sírjainak falán is ábrázolták ezt a fajtát. Kongóban a XVIII. században úgy használták, mint vadászkutya. Angliába csak a XX. század elején került, ugyanis a hosszú út alatt az állatok mind elpusztultak. Ha mégis túlélték, akkor betegség következtében pusztultak el a basejnik. 1934-től már egy szakértő segítségével tudták importálni ezeket a kutyákat, és 1943-ban már önálló fajként létezett a basejni.

Külső megjelenését tekintve kistermetű, sportos eb. Ék alakú fején magasan tűzött kicsi fülek ülnek. Szemei mandulavágásúak és sötét színűek. Csak ritkán világosabb a szemszínük (kék, aranysárga). Egyenes és sötét színű az orra, homloka ráncos, amely a fajta egyik sajátossága. Rövid és egyenes a háta. Lábai hosszúak és karcsúak. Rövid farkát a hátára kunkorítja. Szőre sima és puha, aljszőrzet nélküli. Szőrének színe vörös-fehér, fekete-fehér, trikolor lehet, mancsai általában fehérek.

Személyiségét tekintve elég makacs, önfejű jószág. Temperamentumos, igazi vadász, jó szimatú. Nagyon könnyen tanul. Mozgása és szőrtisztítási szokása is a macskáéhoz hasonlatos. Nagy a mozgásigénye, ezért kennelben tartani nem jó. Arról nem is beszélve, hogy kitűnő mászó, és szeret elcsavarogni. Nem célszerű más állattal együtt tartani, mert mindent prédának tekint. Ugyan elviseli a gyerekeket, de nem ajánlott pici gyermek mellé egy basenji. A kanok marmagassága 43, a szukáké 40 cm. Súlyuk 9,5-11 kg.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nextranks.com)