Jump to content

Tudatmódosító bufotoxin és a kutyák

2015. 07. 07. 09:00

Láttál már varangytól nyáladzó kutyát? Óvd tőle!

Szándékosan telepítették egykor a Karib területre az óriásvarangyot. Azzal a célzattal, hogy a cukornád kártevőit ritkítsa. Csakhogy később másfelé is betelepítették, majd egyre jobban kezdett elszaporodni és elterjedni. Mára pedig igazi pusztítóvá vált.

Nemcsak a kutyákra veszélyes, hanem az őshonos állatokra is.

A kutyák kíváncsiak. Ami mozog a területükön azt hangos ugatással jelzik, minden áron ki akarják űzni, el akarják távolítani. Amíg az emberek többsége tisztes távolságban marad a nem túl szép látványú jószágtól, addig a kutyusok a varangyok közelébe merészkednek. Szaglásszák, ugatják, körbejárják, vizsgálják.

Csakhogy a varangy mérge, a bufotoxin hányást, nyálazást okozhat a kutyánál. Súlyosabb esetben pedig átmeneti vakságot, görcsöket és akár szívritmuszavart is. Ám nagy a kísértés a kutyák számára, ugyanis a varangy mérge hallucinogén hatású, és akár függőséget okozhat az ebnél.

A gyors orvosi beavatkozás segíthet az állaton, de a bajt jobb megelőzni, éppen ezért séták alkalmával mindig figyeljünk, hogy a kutya mit vesz a szájába. A kertekben sem lehet teljes biztonságban kutyánk.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)