Jump to content

Afrikai oroszlánkutya

2015. 08. 01. 17:05

Az afrikai oroszlánkutya név hallatán szinte bizonyára mindenki egy hatalmas kutyafajtára gondol.

 

 

Valóban nagytestű ebről van szó, amelyik Zimbabwéból származik. Egykoron falkában, az emberektől elkülönülve élt ez a nagy kutya, majd később a dél-afrikai telepesek háziasították. Feladatai közé tartozott az ültetvények, települések, emberek őrzése, de a nagyvadak elűzésére is az ember segítségére volt. A közelharctól sem riadt meg, innen ered az oroszlánkutya név.

Az afrikai oroszlánkutya nagytestű, izmos állat, amelynek feje háromszög alakú és keskeny. Fülei nagyok és lelógóak. Szemei kerekek és barnák, orrtükre fekete. Izmos nyaka nem túl hosszú, de nem is rövid. Teste arányos felépítésű. Mellkasa mély. Egyik jellegzetessége, hogy a hátán egy szőrcsík fut végig a gerinc vonalán végig. Ez a szőr a test szőrzetével ellentétes irányban nő. Végtagjai vastag csontúak, izmosak, egyenesek. Farka hosszú. Színe vörös, de annak árnyalataiban létezik, néhány fehér folttal tarkított.

A szuka marmagassága 61-66 cm, a kan pedig 64-68 cm magasságú. Súlya általában 30-35 kg.

Az afrikai oroszlánkutya nagyon hűséges, megbízható társa az embernek. Intelligens, így könnyen képezhető. Nagy a mozgásigénye, jó őrző és családcentrikus. Éber, bátor és kitartó. nyugodt faj, csak alkalomadtán ugat.

Körülbelül 10-14 évig élhet az ember mellett, ez a várható élettartama.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)