Jump to content

Megelőzés a gyilkos férgek ellen

2016. 08. 22. 06:00

Egyre többet hallunk a kutyákat érintő szívférgességről. A súlyos panaszokkal járó fertőzés akár az állat pusztulásával is járhat. A szúnyogok által terjesztett fertőzés korábban nem volt jellemző hazánkra, de mára már sajnos igen.

A szúnyog által terjesztett élősködő akár 7-10 évig is eléldegélhet a gazdaszervezetben. A megelőzésen van a legnagyobb hangsúly. Felelős gazdiként már erre is figyelmünk. Hogyan tudjuk megtenni?

A szúnyogok nyári invázióját éljük. Három fajuk is terjeszti a szívférgességet. Ezek a vérszívók csak a mediterrán területeken voltak honosak, ám elkerültek hazánkba is, és gyorsan terjedni kezdtek.

Tehát a legfontosabb a szúnyogokkal való érintkezés megelőzése. Kaphatók az állatkereskedésekben a kutya nyakába csepegtethető riasztó, amely viszonylag hosszú ideig védelmet biztosít. Rendszeres használatával elkerülhető a szúnyogok fenyegetése.

Ha egyáltalán nincs a kutyus szervezetében szívféreg, még gyógyszert is be lehet adatni. A gyógyszer és a csepp együttes használata garantált védelmet biztosít.

Mivel sokáig, akár 7-10 évig sem derült ki, hogy a kutyusban szívférgek növekednek, ezért érdemes rendszeres orvosi vizsgálattal szűrni az állatot. Ha időben felfedezik a bajt, sokkal könnyebb kezelni. Ha az eredmény szívférget mutat ki a kutyusunk szervezetében, akkor szó szerinti életveszélyről van szó. Ilyenkor már jóval költségesebb a kezelés, és sajnos előfordulhat az is, hogy nem lesz eredményes.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)