Jump to content

Mitől száraz, fénytelen és hull?

2016. 12. 02. 20:00

A kedvencükért felelősséget vállaló gazdik szeretik kényeztetni kedvenceiket, de még a nagy odafigyelés mellett is megeshet a kutya szőre fénytelen, netán töredezett. Mi lehet az oka?

Külső és belső okokra szokták szétválasztani azt, amelytől kialakul, hogy kedvencünk szőre nem selymes és fényes, hanem ellenkezőleg.

Leginkább az okozza ezt a problémát, hogy kedvencünket minden igyekezetünk ellenére helytelenül tápláljuk. Szervezetébe nem jut annyi vitamin és ásványi anyag, mint kellene. A nőstény állatok esetében a szőrproblémákra még inkább számítani kell, amikor az állat tüzel, vagy épp kicsinyeit szoptatja. Ezek a problémák általában a vemhesség és a szoptatás után elmúlnak, főleg, ha megfelelő a kutyus tápanyagellátása, vitaminban és ásványi anyagokban megfelelő mennyiséget tartalmaz. A fénytelen szőr, a szőrhullás mögött szervi probléma is rejtőzhet, amelyet állatorvossal kell kivizsgáltatni. Abban az esetben, ha mi magunk állítjuk össze kedvenceink étrendjét, akkor megfelelő mennyiségben tartalmaz-e minden összetevőből? Figyelembe kell venni a kutya korát, testsúlyát is, ehhez mérten kell adagját igazítani.

A napi táplálékban könnyen lehet, hogy nincs elegendő abból a vitaminból, amely a kutyus bőrének és szőrének egészségéhez elegendő lenne, ezért azokat komplex kiegészítőkkel lehet pótolni. Főleg B-, és H-vitamint jelent.

Ha külső okok miatt alakul ki szőrhullás, vagy fénytelen bunda, az azt jelenti, hogy nem jó ápoljuk kedvencünket. Mint ember esetében, főleg a hosszú szőrű kutyusok esetében is ápolni kell a szőrt, méghozzá szőrtípusnak megfelelően. Ma már számos termék közül választhatunk és lehet használni sampont, balzsamot is, természetesen, ami ember részére van gyártva, az a kutyáknak egyáltalán nem ajánlott. Részükre is többféle terméket gyártanak már. Ezen felül meg kell válogatni azt is, hogy mivel fésüljük kutyánk szőrét, mert egy nem megfelelő kefével mi magunk roncsoljuk meg a szőrvégeket.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)