Jump to content

Rossz időszak köszönt a kutyákra és a macskákra – 2. rész

2016. 12. 29. 20:00

Az év vége az emberek számára lehetőséget jelent a családi összejövetelekre, a rokonok meglátogatására, a bulizásra. Ami számunkra jó, az állatainknak rémálom is lehet.

Talán már a közeledben el is kezdték a petárdázást. Lehet te is összerezzentél a durranás hallatán? Hát akkor kutyád és macskád mit érezhet most?

A petárdázás fényei minket megörvendeztetnek, de az állataink számára nagyon félelmetes hang- és fényhatást jelent. Bármilyen vad, vagy játékos lehet egy kutya, a tűzijáték, a petárda olyan félelmet válthat ki belőle, hogy teljes testével remeg, el akar bújni a világ elől. Ez a jobbik eset, ha nem tud félelmében megszökni.

Mielőtt ezt meg tudná lépni félelmében kedvenced, már most tehetsz ennek megelőzése érdekében. Ha chipet ültettél kedvenced bőre alá, akkor az első lényegi lépést megtetted. Nemcsak szilveszterkor, de egész élete során biztonságot jelent az állat számára. A másik fontos lépés, hogy a petárdázások idejére, azaz nem csak szilveszter napján, hanem már előtte sem kell kiengedni a kedvenceket az udvarra. Ha nem is benti állatról van szó, a kazánház, a garázs, a védett, szigetelt helyiség oltalmat biztosít a kutyusnak és a cicusnak.

Ha lakásban tartott kutyusod van, akkor nem lehet megúszni a sétálást, hiszen szükségletei vannak az ebnek. Fokozottan figyelj arra, hogy mindig pórázon legyen. Azokat a kutyákat is pórázon kell ilyen időszakban sétáltatni, amelyek alapjában véve nagyon fegyelmezettek és higgadtak. A rendkívüli hang- és fényhatásra máshogy reagálnak. A sétáltatást reggel és kora délután érdemes megejteni, mert akkor még kisebb az esély arra, hogy durrogjanak.

Ismerjük kutyáinkat és cicáinkat. Ha annyira fél a durranásoktól, hogy képtelen megnyugodni akkor is, ha biztonságban van, és szeretett gazdái mellette vannak, akkor érdemes a sötétítő függönyöket elhúzni, a redőnyöket leengedni. Állatpatikában vagy állatorvostól beszerethető nyugtató spray vagy tabletta is alkalmazható, hogy a kritikus órákat lazábban átvészelje.

Az erős hanghatás annyira megrémisztheti az állatokat, hogy még mielőtt az óvintézkedéseket megtennénk, elszöknek ijedtükben. Amennyiben így történt, szét kell nézni a környéken, valamint a menhelyeken érdemes körülnézni. Előfordul, hogy egy-egy talált állatot állatorvoshoz visznek azért, hogy a chip alapján beazonosítsák a gazdikat. Jóval nagyobb az esély, hogy visszakerül eredeti helyére.
December 29. és január 2. közötti napokban fokozott figyelemmel legyetek kedvenceitek felé.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)