Jump to content

Kullancsok érkezése várható

2017. 03. 20. 20:00

Nemrég még arról írtunk hogyan védjük meg kedvenceinket tél, a hideg és annak következményeitől, már meg a kullancsoktól kell tartani.

Az ország megyéi között vannak fertőzöttebbek és kevésbé azok, de mindenképp számolni kell a kellemetlen vérszívók megjelenésével. A kis élőlények felkapaszkodnak kedvencünkön, megkeresik a számukra legmegfelelőbb helyet, befúrják magukat a szőrszálak között és megtelepednek, hogy ott teleszívhassák gazdaállatuk vérével.

Ez is kellemetlen, de az még inkább, hogy akár betegségeket is terjeszthetnek. Állatkereskedésben is lehet kapni azt a csipeszt, amellyel a bőrhöz legközelebb eső részén kell a kullancsot nyakon csípni és egyszerűen kihúzni. Ezzel nem szükséges állatorvoshoz fordulni. A kullancs potrohát nem szabad nyomogatni, szorítani, hogy a vérrel együtt az esetlegesen a szervezetében lévő kórokozókat nehogy a kutya szervezetébe engedjük.

Védőoltással lehet védekezni a vírusos agyvelőgyulladás ellen. A Lyme-kór ellen azonban nincs védőoltás, viszont antibiotikummal elég jól kezelhető. Ennél sokkal jobb eredményű a babesiosos okozta betegség, amelynek egyik jellemző tünete az állat hirtelen levertsége, láz, és a vizelet elszíneződése. Ha időben észreveszi a gazdi, akkor nagyon jól kezelhető.

Már most időszerű gondoskodni a megfelelő bolha, szúnyog és kullancs elleni védelemről.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)