Jump to content

Nemcsak a betegeknek segít a terápiás kutya

2017. 03. 20. 07:00

Cseppet sem véletlen, hogy nagyon sok kutyatulajdonos van szerte a világban. A macskák mellett a kutyák száma a legnagyobb, akik az emberekkel együtt élnek.

Szeretjük a társaságukat, az igaz, őszinte tekintetüket, bundájuk simítását, játékosságukat, okosságukat. Szeretjük, hogy megvédik otthonukat és szeretteiket, szeretjük, hogy még az emberi munkavégzésbe is be lehet vonni. A rendőrség, a tűoltóság, a katasztrófavédelem sem marad kutya munkaerő nélkül, de az egészségügyben is fontos szerepük van. Nemcsak azokról a segítő kutyákról van szó, akik betanulás útján tudják vak, mozgássérült vagy egyéb betegségben szenvedő gazdijuk mindennapi életét segíteni.

A kutyák puszta jelenlétükkel jó hatással vannak az emberekre, de ha azt úgy teszi, mint terápiás kutya, akkor még a betegeket is gyógyítja. Számos alkalommal vonják be a fejlesztő foglalkozásokba a kutyákat. Gyerekek és felnőttek esetében is javítja egy terápiás kutyus a szocializációt, az önértékelést, a stresszt, a magány mértékét pedig csökkenteni képesek.

Azt mondják sokan, hogy bármelyik kutyus alkalmas terápiás kutyának. Valóban jó hatással vannak az emberekre az ebek, de figyelembe kell venni az ő személyiségüket, korukat is. Az idősödő kutyusok már nem biztos, hogy jól érzik magukat, ha mindig a figyelem középpontjában vannak. Ahhoz, hogy egy kutyus terápiás kutya minősítést kapjon, már kölyökként teszteken megy át, majd gyakorlati felkészítés után vizsgáznia kell. Ha ezen túl van és megfelelhet, terápiás kutyaként végezheti a dolgát. Ezt az igazolványt kétévente azonban meg kell újítani, vagyis folyamatosan figyelik, hogy alkalmas-e még a munka elvégzésére.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)