Jump to content

Miért forgatják a fejüket a kutyák?

2017. 03. 22. 07:00

Számtalan fotó, videó született már az értetlenkedőnek tűnő kutyusokról, akik fejüket ide-oda csóválják. Miért teszik?

Sokakat nem is nagyon érdekel a válasz, és nem is gondolnak többet mögé, mint aminek vélik...értetlenkedés, kíváncsiság. Azért billegetik jobbra és balra a fejüket a kutyusok, ha beszélünk hozzájuk, mert nem tudják mit mondunk.

Még csak feltételezések születtek ebben a témában, de egy amerikai pszichológus lehet megoldotta a rejtélyt. A kutyák többsége csinálja ezt a cukiságfaktort kiakasztó mozdulatot. Csakhogy nem mindegy milyen orrú kutyáról van szó. Megfigyelések szerint ugyanis a nagy orrú kutyák nagyobb százalékban forgatták a fejüket, mint a turcsi orrúak.

Ahhoz, hogy a kutyák megérezzék milyen hangulatban van gazdijuk, nemcsak a hangjukat kell hallani, hanem az arcukat is látniuk kell. Az ember testtartásából, grimaszokból, mimikákból olvassák le, hogy milyen a kedve az embernek. Akkor is így reagál, ha számára furcsa zajt hall.

Arra a véleményre jutottak a kutatók, hogy talán azért lehet így, mert a hosszú orrú kutyusok egyszerűen nem látnak olyan jól, pont az orruk miatt. Azonban a tömpe orrú ebeket saját orruk ebben nem akadályozza, nincs miért forgatniuk a fejüket. Vagy mégis? Van még mit finomítani a megfejtésen.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com, imgur.com/képek)