Jump to content

Így várnak minket kutyáink

2017. 05. 05. 07:00

Boldog kutyás gazdi vagy? Megfigyelted már, hogy jóval korábban jelzi kutyusod más családtagok és a te közeledted is, mint ahogy tényleg meglátna?

A kutya igazi családtag, aki a család minden tagjához kötődik. Valószínűleg már átélted vele többször azt a pillanatot, hogy kedvenced megmagyarázhatatlanul furán kezdett viselkedni. Láthatólag még semmi nem történt, senki nem érkezett, de a kutya már "megőrült". Futkározott körbe-körbe, kapart, ugatott, vonított, és csak jóval később derült ki, hogy mindez azért történt, mert valaki olyan közeledett, akiért rajongott az eb.

Honnan tudhatta a kutya, hogy közeledik valaki, akit nagyon szeret, miközben se nem láthatta, se nem hallhatta?

A tudósok is keresik erre a magyarázatot. Vélték már ezt telepátiának, de mostanában már a morfogenetikus mezőnek is tulajdonítják. Ez egy láthatatlan szervezőerő, amely úgy szerveződik, hogy egy faj néhány példánya felveszi az új viselkedési mintát, amely hat a többiekre is valamilyen szinten. Ha ez az új viselkedés kellően hosszú ideig ismétlődik, akkor ez a morfikus energia kihat az adott faj minden tagjára. Az ezzel a kérdéssel foglalkozó tudós úgy véli, hogy a kutya olyan sok időt tölt az emberrel, és olyan régóta van a közelünkben, hogy átvette az embertől érkező jeleket. Érzi és értelmezi a jeleket.

Nem kizárt persze, hogy az emberétől jóval jobb szaglással rendelkező kutyák sokkal korábban ki tudják szimatolni az érkező gazdi szagát, így még mielőtt tényleg megérkezne, a  kutya már tudja, hogy közelít és jelzi. De nemcsak a szaglásuk sokkal jobb a miénknél, hanem a hallásuk is, így ez az érzékszervük is besegíthet.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)