Jump to content

Miért nem örökölhetnek az állatok?

2017. 05. 19. 07:00

A mesék és a filmek azok, amelyekben bármi megtörténhet, például az elhunyt gazdi örökségét nem egy családtag kaphatja meg, hanem kedvence.

Márpedig a gyakorlatban nem megvalósítható hazánkban. A jogos örökséget emberek kapják meg. Ha a gazdi maga után hagyott állatokat, a hozzátartozóknak felelőssége az állatok további sorsának biztosítása. Sokszor fordul elő azonban az, hogy a gazdi halála után a családtagok kezébe olyan állatok kerülnek, akikről még véletlenül sem akarnak gondoskodni. A legrosszabb esetben eltüntetik őket a föld színéről, vagy kidobják őket az utcára, a kevésbé rossz eset az, ha személyesen viszik be a kéretlen állatot a menhelyekre. Némi esélye van azoknak a fiatal ebeknek, akikről lemondtak, de az idős állatok kilátása nem rózsás.

Az örökösödés állathoz jutó családtagok csak kis százalék vállalja tovább a gazdátlan állatot. Az idős emberek pedig általában idős állatokat hagynak maguk után. A menhelyek dolgozói igyekeznek gazdihoz juttatni az ilyen állatokat, ám nekik jóval kevesebb az esélyük.

Az állatbarátok éppen emiatt a törvényi szabályozásban szeretnék változást kiharcolni. Ha az örökös nem hajlandó az állatról gondoskodni, akkor fizessen. Vagyis az örökségből lehessen egy olyan keretet biztosítani az elhunyt személy állatának, amelyből más fenn tudja azt tartani. Arra nincs lehetőség, hogy valaki örököseként kedvencét nevezze meg, arról azonban dönthet, hogy örökösére bízza állatának gondozását, és ez rögzíti is. Ha az örökös nem végzi megfelelően a rá bízott állat gondozását, akkor akár a vagyont is elveszítheti.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | instagram.com/képek)