Jump to content

Az igazságtalanság fájdalmas

2017. 07. 05. 20:00

Akarva vagy akaratlanul is képesek vagyunk másokat megsérteni. A sértett fél pedig akár napokig duzzoghat, dacolhat, nem szól hozzánk. Gondoltad, hogy ezt a kutyák és a farkasok is megteszik?

Bécsi kutatók vizsgáltak kutyákat és farkasokat. Habár tudjuk, hogy mindkettő okos állatfaj, azt nem tudtuk, hogy érzékelik-e az igazságtalanságot. Laboratóriumi körülmények között megtanították mind a farkasok, mind a kutyák részére, hogy ha megnyomnak egy gombot, akkor jutalomfalatban részesülnek. Amikor már biztonságosan használták a gombokat, akkor azonban a két állat közül csak az egyik kapott falatot, és a másik állat ezt látta. Megcsinálták ezt a kutyák és a farkasok között is. Ahogy ez megtörtént, a jutalomfalat híján maradt eb és farkas nem volt hajlandó tovább folytatni a közös munkát trénerével. Mindkét állatfaj sértett képviselője sokkal távolságtartóbbá vált az emberrel szemben. Ha ugyanezt a helyzetet úgy alakították ki, hogy az emberrel csak egy kutya, vagy egy farkas volt, és úgy nem kaptak finom falatot, akkor nem történt semmilyen dacolás, sértődés, mert nem irigykedtek másik fajtársukra.

Azt is megfigyelték, hogy a farkasok megjegyezték az ember tettét, és attól fogva nem úgy tekintettek rá, mint a kutyák. Ők ugyanis egy kis sértődöttség után újból ugyanúgy közelítettek az ember felé. Valószínűleg ez a kutya és az ember közötti régi kapcsolat miatt lehet így.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)