Jump to content

Mintha gyerek lenne

2017. 09. 26. 06:00

Az állattartás nemcsak a felelősségteljes magatartásra készteti az embert, de egyben társat is jelentenek egymás számára. Nem véletlenül kezelik sok helyen családtagként a kutyákat és a macskákat.

Fiatal párok közül többen döntenek úgy, hogy mielőtt belevágnának a gyermekvállalásba, előtte egy kutyánk próbálják azt ki, hogy mennyire képesek felelőségteljesen foglalkozni az állattal. Aztán persze annyira kötődnek egymáshoz, hogy később, ha megszületik a baba, akkor a kicsi a kutyus társaságában nő fel. Nem rossz koncepció és hatékony is. Egy állat tartása ahhoz hasonlatos érzelmeket kelt az emberben, mintha tényleg gyermeke születne.

Amikor az ember játszik kedvencével oxitocin szabadul fel, vagyis éppen úgy, mint amikor saját gyermekével foglalkozik. Ha az oxitocin bekerül a véráramba, az csökkenti a feszültséget, növeli a bizalmat. Amikor gyermekünkkel játszunk vagy a kutyánkkal, ugyanaz a hormon árad szét szervezetünkben, amelynek hatására még a stressz és a fájdalom is csökken.

Japán kutatók egy kísérletben is bizonyították, hogy azok az emberek, akik kutya társaságában voltak, az állatokkal foglalkoztak, legalább 20 másodpercig a szemkontaktust is felvették, azok szervezetében megemelkedett az oxitocin hormonszint.

A hangulatunkra legjobb gyógyír tehát, ha gyermekeinkkel és állatainkkal foglalkozunk.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)