Jump to content

A fekete kutyák legendája

2017. 10. 09. 06:00

Még a macskákat kedvelők között is vannak olyanok, akik a fekete macskáktól óvakodnak. Ahogy a fekete macskák körül is vannak mítoszok, úgy a fekete kutyák körül is.

Nem mindenki úgy közeledik a kutyák felé, mint hűséges társhoz. Vannak, akik kimondottan félnek tőlük. Ha a kutya pedig nagytestű és fekete, az ebektől félők még jobban rettegnek.

A kutyák a kelta mitológiában a halottak kísérője. A Brit-szigetek hagyományaiban a kutyák kísérteties lényekként szerepelnek. A kelták egyik istenének kísérői is kutyák, akik a lelkeket kísérik a túlvilágra, de ők őrizték a másvilág kapuit is.

Nemcsak a macskák, de a kutyák is feltűntek a boszorkányok mellett. A vadászatokon is kutyák voltak az emberek kísérői. Minden mitológiában szerepet kapott a kutya és majdcsak mindenhol a lelkek vezetésével hozták összefüggésbe.

A fekete kutyáknak megítélés más volt. A mitológiában szereplő nagytestű fekete kutyák olykor csapzottak, bűzt árasztanak, szemük vörösen izzik. Érintésükre az illető személy hamarosan meghal. Ezek a fekete, természetfeletti fekete lények a Brit szigeteken bárhol megjelenhetnek. Olykor olyan magányos nőkhöz szegődnek, akik a sötétben bóklásznak, és egészen addig a nyomukban maradnak, amíg világosabb helyre nem érnek.

A fekete kutyákat rosszindulatúnak és a halál előjelének tekintik, ez igaz az összes európai mitológiára. Csak néhány jó szándékú.

Egy legenda szerint az angliai Man-szigeten lévő Peel kastélyban is lakozik egy fekete kutya szelleme, amelyet a kastély őrei tiszteletben is tartanak. Az egyik egykori őr nem így volt, ittasan felbőszítette az a szellemet. A katona megnémult és néhány napra rá meg is halt.

Több hasonló legenda terjed, de mindnek az a tanulsága, hogy a fekete kutyákat nem érdemes bántani. Akkor meg pláne így van, ha a fekete nagytestű kutya hűséges.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)