Jump to content

Igazi gyermekdajka volt, mára véres gyilkos lett?

2017. 10. 16. 06:00

A kutyát, mint fajt, általában kedveljük és keressük is társaságukat, azonban vannak kevésbé jó hírű fajták. A pitbull is egyike ezeknek.

Manapság sokan a rettegett fajták közé sorolják a pitbull terriert. Nemcsak társuknak nem választanak ilyen kutyát, de ahol kicsi gyermek van a családban, oda nem kerülhet ez a fajta.

A legtöbbünknek a kutyaviadalokon harcoló, véresre marcangolt, izmos testfelépítésű, társaira és az emberre is veszélyes kutyafajta ugrik be. Az izmos testfelépítés tény, fajta adottság, azonban megfelelő nevelés, szocializáció mellett nem jelent veszélyt a pitbull terrier.

Akik ezzel a fajtával osztják meg otthonukat, jól tudják, hogy igazán emberszerető, sőt mi több, gyermekszerető kutyusról van szó. Habár ma sokan megrettennek, ha egy pici gyermek társaságában egy pitbull terrier is található, régen ez nem így volt.

Az amerikai pitbullokat ténylegesen harcra tenyésztették ki, de a harc mellett egésze más, sokkal érzékenyebb szerepük is volt. A XIX. században a nem harcra edzett és tanított pitbullokat nagyon sok család a gyermekek megőrzőjeként tartották. Úgy is nevezték, hogy dajkakutya. A XIX. század elején az emberek jobban megbíztak a mára agresszív gyilkosnak kikiáltott kutyafajtában, mint más emberekben, ezért sokszor hagyták gyermekeiket a dajkakutyusra:
Tudós szakemberek azt találták vizsgálataik során, hogy a legtoleránsabb kutyafajta a golden retriever, de a második helyen a pitbull áll.

Akik az 1800-as években kicsi és nagyobb gyerekek dajkája volt, az mára ki van téve az emberi döntéseknek, így a leggyakrabban elaltatott fajta a pitbull.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)