Jump to content

Sok gazdi nem ismeri kutyája jelzéseit

2017. 10. 26. 06:00

Kutyás gazdiként számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy sétáltatáskor gyerekek és felnőttek jelzik igényüket arra, hogy kutyusunkat megsimogassák. Pláne, ha a kutyus az idegenekkel is barátságos.

A kutyák vonzzák az embereket, főleg a gyerekeket, de válhatnak kiszámíthatatlanná, ha idegen közeledik feléjük. Szakértők szerint sokszor még a gazdák sem látják azokat a jeleket, amelyek az eb bizonytalanságét vagy félelmét mutatják. Márpedig ha egy kutyus fél, akkor harap.

Az ember, a gyermek sokszor nincs is tudatában annak, hogy cselekedeteivel megrémíti a kutyát. A gyerekek hirtelen mozdulataitól megrémülhetnek az idegen kutyák, márpedig a gyerekek minden sétáló kutyust meg szeretnének simogatni.

A gyermekeket érintő kutyatámadás nem ritka, és sokszor azért következik be, mert egyedül hagyják a csemetét az állattal. Ám sokszor hiába van jelen valamelyik szülő, a támadás akkor is megtörténhet, mert a felnőtt nem biztos, hogy észreveszi, hogy a kutya bizony szorong.

Nem elég, hogy a szülő jelen legyen, hanem a boldognak megítélt kutya helyett az ideges és támadásra készülő állatot kell látnia. Kísérletekkel is bizonyították, hogy a legtöbb kutyatartó teljesen félreértelmezi kutyája viselkedését. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a tulajdonosok ismerjék állataikat, és felismerjék, ha közeledő gyermek félelmet vált ki az állatból.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)