Jump to content

A passzív dohányzás veszélyei az állatokat sem kíméli

2017. 10. 29. 20:00

A dohányzás káros az egészségre. Tudják ezt azok, akik rendszeresen dohányoznak és azok is, akik passzívan jutnak a füsthöz. Ha a nem dohányzó emberre is káros a füst, akkor pedig a velünk élő állatokra is.

Ma már szigorított feltételekkel gyújthat rá cigarettára bárki minden olyan helyen, ahol több ember is megfordulhat egyszerre. Mint ismeretes, a passzív dohányzás legalább olyan veszélyes, mintha valaki ténylegesen elszívja a cigarettát. Az orvostudomány fejlődésével egyre több betegségre megtaláljuk a megfelelő kezelést, de kevésbé vesszük számba a velünk élő állatokat akkor, amikor dohányzunk. Míg embertársainkkal már sokkal figyelmesebbek vagyunk, állatainkat nem biztos, hogy kíméljük.

Nincs mit szépíteni a dolgokon, a cigaretta káros annak egészségére, aki szívja, és bármilyen más élőlényre is hatással van. Negatív hatással. Mindegy, hogy kutya, macska, papagáj, teknős, vagy kisrágcsáló, amely a környezetünkben él, passzívan ők is a mérgező cigi füstjét kénytelenek szívni. Ráadásul sokszor adódik az a helyzet, hogy az állat el sem tud menekülni a kellemetlenségek elől, panaszkodni meg nem tudnak, így kénytelenek szívni.

Nemcsak a füst belégzésével kerülhet szervezetükbe káros vegyület, hanem a részecskék mindenhová beívódnak, még a bundájukba, tollaik közé, és amikor takarítják magukat, bejut a szervezetükbe is.

Kevés cicatulajdonos gondolja úgy, hogy a saját egészségén kívül a akár macskája rákos megbetegedéséért is felelős lehet. Márpedig a passzív dohányzás elősegítheti ezt a súlyos és halálos kimenetelű betegséget. Márpedig, ha a cicára hat a dohányfüst, akkor a kutyákat sem kerüli el, ráadásul az állatok szaglása sokkal jobb, mint az embereké. Az orrban kialakuló daganatok kialakulásában is szerepe lehet a passzív dohányzásnak, és ez főleg a hosszabb orrú kutyusokat érinti.

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)