Jump to content

Kutyahideg ellen

2017. 12. 13. 06:00

Amelyik állatnak vastag szőrrétege és tollruhája van, annak nincs szüksége különleges bánásmódra, egy fedezékre, ahová elhúzódhat. Így tartották régen az emberek, és nem sokat foglalkoztak, hogy télvíz idején hogy bírták a munkakutyák a hideget.

Már csak azért sem aggódtam, mert a terelőkutyák bundája valóban jól alkalmazkodik a hideghez. Olyan réteges szőr védi testüket, hogy a dermesztő hidegben sem fáznak. Na és persze nem a mínuszokban töltik az dermesztő éjszakákat a pásztorkutyák sem, hanem az őrzött állatok fedele alatt húzzák meg magukat. Az alájuk rakott száraz szalma is szigetel, az állatok által kibocsátott hő melegen tartja őket.

Azonban nem minden kutya van ellátva jó „felszereltséggel”, így azok kevésbé tűrik a hideget. A túltenyésztett, az emberek hobbijára tenyésztett kutyafajták már nem ennyire strapabírók. Azokkal az állatokkal nincs gond, amelyeket lakásban tartanak, mert a négy fal között meleg van, de esetükben is oda kell figyelni a téli kutyasétáltatás szabályaira.

Sokkan nagyobb figyelmet érdemelnek azok a kutyusok, akiket kint tartanak. Ha nincs megfelelő fedél a fejük felett, akkor nagyon megszenvedik a telet. Márpedig egy gondos gazdának biztosítani kell a feltételeket még a hideg időben is. Sőt akkor igazán. A kutyaól ne legyen se kicsi, se nagy a kutyához mérten. Legyen úgy kibélelve, hogy tartsa meg a meleget, ne ázzon be, ne fújjon be a szél sem.

Bármennyire azt hisszük, hogy a bunda védelmet ad a hideg ellen, a kutyáink is fázhatnak. Rövidszőrű kutyák esetében ezt még jobban el is fogadjuk, de a legékesebb bizonyíték az, ha reszket, vagy ha a fülei és a mancsai hidegek. A hosszabb bunda nagyobb védettséget ad a hideg ellen. Ez akkor állja meg a helyét, ha a kutya bundája ápolt. Ha azonban csimbókokban összeáll, nincs megfelelően kezelve, akkor bizony éppen olyan a hosszúszőrű kutya bundája, mintha nem is lenne.

A kemény mínuszok tartós beálltakor szánjuk meg kedvencünket és engedjük be szélvédett, zárt helyre. Ha nem is fűtött a helyiség, de nincs fagypont alatt sem, az már nagyon sokat jelent az amúgy kint tartott kutyusnak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)