Jump to content

Állatbarátok a haza munkahelyek?

2018. 03. 07. 06:00

Külföldön már sok munkahelyre bevihetik a dolgozók állataikat, vagy pedig egy terápiás kutya, macska vegyül el a dolgozók között. Az állatok társasága ismerten jó hatással van az emberre.

A kutyák sok mindenben segíthetnek az embernek. Kereshetnek bombát, kábítószert, de kiszimatolhatják a betegségeket is. Többféle állatot alkalmaznak terápiás céllal. A simogatásuk és csupán a jelenlétük is olyan hatással van az ember lelkére, hogy azáltal még a gyógyulás is sokkal gyorsabb lehet. Az állatok közelség sokat enyhíthet az emberek közötti feszültségek enyhítésében. Erre már számos cég vezetője is rájött, és szívesen engedik, hogy állatok is „dogozzanak” az emberekkel együtt, mert így sokkal jobb a munka légköre, és ez kihat a teljesítményre is. Több országban tehát bevált szokás ez.

A magyarok is szeretik az állatokat, de vajon a hazai munkaadók is? Egy felmérés is azt igazolja, hogy az emberek hetvennél is nagyobb százaléka tart otthon valamilyen állatot. A legtöbben persze kutyát vagy macskát, de szeretjük a kisrágcsálókat, teknősöket, papagájokat is.

Amikor munkahelyet keresünk, akkor a legtöbben egyáltalán nem vesszük azt számításba, hogy a választott hely állatbarát-e vagy sem. Ahhoz vagyunk szokva, hogy az állataink otthon várnak. Munkahelyre sosem visszük őket, így az nem is lényeges, hogy az új helyre bevihetjük kedvencünket. Az állat nem a munkahelyre való. Vannak azonban hazánkban olyan cégek, intézmények, ahol megengedett, hogy a házi kedvenc is részese legyen a munkahelyi légkörnek.

Sokan szeretik annyira kedvencüket, hogy nem ellenkeznének akkor sem, ha az állatot bevihetnék magukkal dolgozni, mégis a legtöbben úgy vélekednek erről, hogy nem oda valók.

Ha mégis van egy-egy helyen valamilyen állat, az leginkább hal. Vagyis akváriumban élő állat és növényközösséget tart fent a munkahely és a munkatársak. A halak is kiváló stresszoldók lehetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk)