Jump to content

Lehetnek öngyilkosok az állatok?

2018. 05. 22. 19:00

Az emberek közül is vannak, akik annyira nehezen viselik a rájuk nehezedő terheket, hogy depresszióba esnek, és ha tartósan ebbe a mélabús állapotban maradnak, még a halál gondolatával is eljátszanak.

Az állatvilágban is előfordul öngyilkosság. Hányszor halljuk, hogy bálnák és delfinek vetődtek partra. Úgy szoktuk ezt a jelenséget nevezni, hogy csoportos öngyilkosság. Könnyen lehet, hogy más áll a háttérben.

Már az ókorban is beszámoltak lovak öngyilkosságáról, de fojtotta magát kutya is vízbe.

A szabad élet korlátozása az ember számára is őrületbe kergető, de hasonlóan reagálhatnak arra a fogságban tartott főemlősök is. Beszámoltak már olyan esetről, amikor egy koboldmaki olyan szomorú volt, hogy a rácsba verte a fejét, amíg csak el nem pusztult. Ez nem is egyedi eset. Mint ahogy az a medve, amelyik szó szerint nem bírta elviselni azt, amit kicsinyével tettek. Kínában ugyanis lecsapolják a fogvatartott medvék epéjét, ezzel a beavatkozással óriási fájdalmat okozva az állatoknak. Az anyaállat megfojtotta kicsinyét, majd magával is végzett.

Olyan esetről már mi is beszámoltunk, amikor a gazdija elvesztésekor a kutya vagy a macska olyan gyászba borult, hogy gazdája sírjára feküdt, alig evett. Olyan is volt, hogy évekig visszajárt az állat oda, ahol utoljára gazdájával találkozott.

Talán merészség öngyilkosságról beszélni az állatok esetében, mert ez a kifejezés a tudatosságot feltételezi, az állatok esetében ez pedig tudományosan nem bizonyított, de maguk a szakértők is tapasztaltak már furcsaságokat. Nem minden az, amit mi annak vélünk. Az ember hajlamos saját érzelmeit az állatokra is kivetíteni, bár kétségtelen, hogy az állatok is lehetnek szomorúak. A szakemberek véleménye is megosztott ebben a témában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com)