Jump to content

A hős kutyák előbb önmagukat győzik le

2018. 09. 03. 06:00

A legtöbben imádjuk a kutyákat, de van, aki fél tőlük, aminek oka valószínűleg egy rossz élmény következménye. Ettől függetlenül joggal nevezzük a kutyákat az ember legjobb barátjának.

A munka- és segítőkutyák igazi segítségei az embernek. A speciálisan képzett állatok precízen és lelkesen hajtják végre azt, amit kérnek tőlük. Mindenféle kiképzés nélkül is képesek jót tenni az emberrel, hiszen puszta jelenlétük és megnyugtathatja a gazdit. A kutya a filmek, mesék főszereplőjeként is szinte biztos, hogy kedvelt és számos igaz vagy fiktív történet szól arról, hogy milyen hőstettekre képesek a kutyák az emberért.

Az etológusok is keresték arra a választ, hogy a kutyák mennyire segítőkészek az emberrel szemben, ezért képzett segítőkutyákat és házi kedvencként tartott állatokkal végeztek kísérletet.

A gazdit egy olyan külön, a kutya melletti helyiségbe terelték, aminek ajtaja üvegből volt, tehát a kutyus láthatta, sőt egy kis ajtón keresztül ők is bármikor átmehetett gazdájához. A gazdik egyik részének az volt a feladata, hogy eleve jajveszékelve kérjenek segítséget, könyörögjenek, míg a másik csapatnak az volt a dolga, hogy egy gyermekdalt énekeljenek, de abba hébe-hóba csempésszenek bele egy „Segítség!”-t, mindezt semleges hangon. A kutyusokon elhelyezett érzékelőkkel figyelték a reakciókat, a stresszt.

A vizsgálat során azt figyelték meg, hogy amelyik gazdi könyörgően segítséget kért, annak kutyája nagyjából fél percen belül a gazdája mellett termett. A nyugodtabban dúdolgató, csak néha segítséget kérő gazdikhoz másfél perces gondolkodási idő után mentek át a kutyák.

A kísérlet során a kutyák fele ment át a gazdikhoz. Azok az ebek, akik mégsem mentek be a segítséget kérő gazdájukhoz, sokkal nagyobb stresszt mértek, mint amelyik átment. A nyugodtan énekelgető gazdikhoz viszont azok a kutyusok mentek át, akik nagyobb stresszt éltek át. A vizsgálatból azt szűrték le, hogy a kutya akkor tud segíteni gazdáján, ha képes önmagán uralkodni, vagyis legyőzi a stresszt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/9aiDti)