Jump to content

Hogyan, miből készítsünk macskáknak egészséges házikosztot?

2013. 12. 14. 07:18

A jól táplált, megfelelő összetételű és mennyiségű takarmányt fogyasztó macska tekintete élénk, bundája sima, fényes és nem hullik, szeme tiszta és ragyogó, orra kellemesen meleg és nem túl száraz.

A kistestű macskafélék természetes táplálékai (madarak, kisrágcsálók) átlagosan 55-65% vizet, 15-22% fehérjét, 8-12 % zsiradékot, 2-5% szénhidrátot, és 3-4%-nyi ásványi anyagot tartalmaznak. Ha cicánknak házilag, otthon szeretnénk összeállítani a menüjét, igyekeznünk kell azt olyan alapanyagokból összeválogatni, hogy a kész keverék beltartalma ehhez hasonló legyen.

A felnőtt macskatápok optimálisan minimum 25-30% fehérjét, minimum 15-30% zsírt, és 2-3% rostot kell tartalmazzanak ahhoz, hogy biztosítsák az állatok táplálóanyag szükségletét és e mellett kellőképpen ízletesek is legyenek a számukra.

Ráadásul a menü összeállítását úgy kell megterveznünk majd összeállítanunk, hogy a végeredmény a macskának is tetsszen, ha ugyanis a takarmánykeverék nem lesz számára elég csábító és jóízű, vagy ha az állaga nem megfelelő, előfordulhat, hogy hozzá sem fog nyúlni. Vigyázni kell az eledel hőmérsékletével is, mert ha túl forrón, vagy túl hidegen kínáljuk fel, és emiatt nem hajlandó enni belőle, előfordulhat, hogy a kellemetlen emlék miatt ugyanazt a fajta eledelt – órákkal vagy akár napokkal – később, amikor már megfelelő hőmérsékletűvé vált sem fogja majd elfogadni.

Az alapanyagok összekeverési aránya eltérhet még az adott életkornak, élettani vagy egészségi állapotnak megfelelően is. Az összetevők elegyítésének megkönnyítése érdekében javasolt kevés langyos vizet, esetleg húslevet is használni (konzerv hal esetén annak a levét), valamint etetés előtt fél-egy óráig pihentetni a keveréket, hogy az ízek jól összeérjenek. Nagyon vigyázzunk arra, hogy az eledel kellően homogén legyen, vagyis az alkotóelemek jól összekeveredjenek benne (turmixolhatjuk is), különben a macska ki fogja válogatni belőle a neki leginkább tetsző falatokat. Ugyancsak fontos, hogy a megfelelően összeállított keverékeket folyamatosan váltogassuk, így biztosíthatjuk, hogy eledele kellően változatos legyen, ezzel egyben elkerülhetjük az egyféle eledelhez való hozzászokását is.

Egy átlagos testsúlyú (4,5 kg-os) macska naponta 3-4 kisebb adagban felkínálva körülbelül 300-500 grammnyi, megfelelően összeállított házi keveréket (vagy nedves tápot) fogyaszt el. Ez a mennyiség természetesen bizonyos élethelyzetekben valamelyest módosulhat.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu