Jump to content

Hogyan szoktassuk le a macskát a kaparásról

2014. 06. 27. 18:06

Egyes macskák azért hagyják karmaik nyomát a tárgyakon, hogy megjelöljék a területük határait a testszagukkal, vagy hogy más macskáknak üzenetet hagyjanak. Mint ahogy a cicáknak általában, a lakásban tartott kedvencek is élnek ezzel a viselkedéssel, és ha semmilyen alkalmas tárgy nem áll a rendelkezésükre a lakásban, akkor maguknak kell a kedvükre valót megtalálni. A macskák, jellemzően, a szabadban igyekeznek megfelelő helyet találni. Leggyakrabban egy fát vagy valamilyen oszlopot választanak ki, mivel a fa mint anyag a legalkalmasabb a karmok élezéséhez. De mivel ez nincs a lakásban, így „bármi” jó lesz nekik.

A kaparászást a macskák nem gonoszságból teszik, hogy minket felbosszantsanak, és nem is azért, hogy tönkretegyék a lakásunkat. Éppen ezért, ne szidjuk kedvencünket, ha kapar. Gondoskodjunk inkább egy karomélezéshez megfelelő kaparófáról a lakásban élő cica számára. Ilyet beszerezhetünk az állatfelszereléseket árusító boltokban, de mi magunk is készíthetünk. Akár egy vastagabb faágat vagy egy rönköt is beállíthatunk macskánknak, örömét fogja lelni benne.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a cica gyakran és különböző helyzetekben és felszíneken kapar, próbáljuk megtalálni a háttérben álló okot: lehet, hogy kedvencünk bizonytalanul érzi magát, feszült vagy stresszes. Gondoljuk végig, mi zavarhatja meg macskánk nyugalmát.

A kaparás a macskák természetes magatartásának egyik eleme, tehát ne törekedjünk a megszüntetésére, hanem találjuk meg a számunkra is elfogadható formáját. Ha további problémákkal találkozzunk, próbáljuk megfejteni a kaparás üzenetét, milyen kellemetlenségét próbálja kedvencünk ebben a formában a tudtunkra adni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu