Jump to content

Segítség, kiscicák születnek! – 1. rész

2014. 07. 22. 10:20

Elérkezettnek látszik a várva várt alkalom. Vemhes nőstény macskánk elleni készül, azaz fialni fog. Természetes helyzetben semmilyen beavatkozásra nincs szükség ahhoz, hogy a macska világra hozza kicsinyeit. Bátorítani, mellette lenni lehet, de a legfontosabb, hogy a megfelelő feltételek biztosítva legyenek az anyamacska és a születendő kicsik számára is.

Amire a fialás, fialtatás közben szükség lehet:- újságpapír az ellető hely kibélelésére;- tiszta törölköző a megszületett kiscicák megtisztításához, serkentésükhöz;- egy másik doboz, ahová az újszülött cicákat át lehet helyezni, amíg az anya fial. A doboz aljára párnát rakjunk, és több rétegű legyen az alja, hogy a megfázás ellen védve legyenek a picinyek. A doboz tetejét takarjuk le.

A fialás közeledtét jelezheti a vemhes nőstény viselkedésbeli változásai. Ide sorolható az ideges járkálás, lihegés, túlzott tisztálkodás, sok nyávogás.Viselkedésbeli változások mellett megfigyelhetőek testi jelek is, ugyanis a nőstény testhőmérséklete lecsökkenhet és akár hányhat is. A vajúdás előtt néhány nappal leereszkedik az anyaállat hasa, mellbimbói megduzzadnak és rózsaszínűre változik.A macska vajúdása ugyanúgy zajlik, mint az embernél.

Beindulnak az méhösszehúzódások és látható lesz a magzatburok, amely vérzéssel és más színű folyadéktávozással jár. A méhlepény a kiscicák születésekor vagy az ellés utáni 24 órán belül lökődik ki. A picinyek magzatburokban jönnek a világra, amit az anya távolít el róluk. Ha azonban ez nem történik meg, akkor nekünk szükséges azt kivágni, majd a kiscicát száraz, érdes törölközővel törölgetni légzésserkentés céljából, ahogyan azt az anyamacska is tenné érdes nyelvével. Érdemes megszámolni a kiscicákat és a magzatburkokat, mert ha egy cica valamilyen oknál fogva bent marad a szülőcsatornában, sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség. Az anyamacska rágja el a köldökzsinórokat is. A cicák születése között 10-60 perc is eltelhet, de akár ennél is több idő.

Azonban ha ez több, mint négy óra, biztosak lehetünk abban, hogy meg nem született cicák vannak a mama pocakjában. Szükséges az állatorvosi vizsgálat, esetleg műtét.

(Fotó:marketingmagazine.co.uk)